The Rits Foto: if

Hoe meer retouchezaken sluiten in Gent, hoe meer klanten Jessica (50) krijgt: “Het is hier alsof je terug in de tijd stapt”

Retouchewinkels lijken met uitsterven bedreigd in Gent, maar The Rits in de Kortrijksepoortstraat blijft bestaan. Al 25 jaar lang herstelt Jessica Van Eetvelt (50) er kleding en maakt ze stukken op maat. Om dat te vieren, nodigt ze iedereen volgend weekend uit voor een kijkje achter de schermen. “Ik zat al bij mama aan tafel te naaien toen ik vier jaar was.”

Retouchewinkel The Rits in de Kortrijksepoortstraat is een huis van vertrouwen geworden voor veel Gentenaars. Jessica levert er al een kwarteeuw goed werk en denkt nog lang niet aan stoppen. “Zolang ik kan, blijf ik doorgaan”, zegt ze.

De naaimicrobe kreeg de zaakvoerster al op jonge leeftijd te pakken. Ze groeide op in een klein dorp in Zeeland, waar haar mama naaide voor de familie en de buren. Tijdens een cursus patroontekenen ging Jessica vaak mee. “Ik zat dan te kijken en mocht mee knippen. Toen ik vier jaar was, zat ik al met mama te naaien aan tafel. Eén keer heb ik een vierkant in een jurk geknipt en er speldjes rond gestoken toen zij aan het telefoneren was, dat vond ze minder leuk.”

 

 

Enkele jaren later begon de jonge Jessica met het ontwerpen van kleren voor haar Barbiepoppen. Ze kreeg van haar ouders stofjes en knoopjes, waarmee ze jurkjes maakte. Toen ze amper twaalf jaar was, naaide Jessica al haar eigen kleding. “Ik vond alles in de winkel toch lelijk. Zo heb ik broeken van The Cure met lage kruisen nagemaakt in andere kleuren.”

Gentse Feesten

Als kind ging de zaakvoerster met haar ouders naar de Gentse Feesten, en zo leerde ze de stad kennen. Op haar zestiende ging ze op kot in Gent en volgde ze een kunstopleiding in de Rodelijvekensstraat. Na haar middelbare school volgde ze een opleiding theaterkostuums in Antwerpen.

Intussen was de Zeeuwse haar hart verloren aan Gent en zocht ze daar een pand voor een eigen winkel. “Ik droomde al heel lang van mijn eigen winkeltje. Toen de voormalige patisserie Mareen te koop stond, heb ik die met mijn vriend gekocht. We hebben het oude interieur behouden, dus hier is het alsof je terug in de tijd stapt.”

 

 

Initieel was het een stoffenwinkel waar mensen een stof konden uitkiezen om er een kledingstuk van te laten maken, maar er bleek meer vraag naar retouches te zijn. In de loop der jaren nam Jessica twee medewerkers aan. “Intussen verkoop ik geen stoffen meer, maar er is wel veel maatwerk bijgekomen en we hebben het ook druk met retoucheren. Hoe meer retouchezaken sluiten in Gent, hoe meer klanten tot bij ons komen.”

Trouwe klanten

Sommige van die klanten zijn wel erg trouw. Zo is er iemand die al 25 jaar elke week langskomt om iets te laten retoucheren. “Mensen laten ook veel meer kledingstukken herstellen dan vroeger. Ze zijn zich meer bewust geworden van hun kleding en gaan niet zomaar iets nieuws kopen.” Een rokje inkorten, een scheur herstellen of zelfs een knoop naaien, bij The Rits kan het allemaal.

De naam verklapt het al een beetje: Jessica herstelt vooral graag ritsen. “Al komt de naam voornamelijk door de studentenkoten die we boven de zaak verhuren. De naam is een knipoog naar de The Ritz-hotels.”

Om de 25ste verjaardag van The Rits te vieren, is iedereen welkom op zaterdag 26 augustus van 10 tot 18 uur om eens in het atelier te komen kijken. Jessica voorziet in een hapje en drankje, haar dochter komt muziek draaien en er is een tombola.

INFO: Kortrijksepoortstraat 238, 9000 Gent. www.therits.be