6d82447d-49d7-11e8-abcc-02b7b76bf47f

Hoofdrolspeler in Neuzekesoorlog opent pop-upwinkel

GENT - Carl Demeestere, een van de hoofdrolspelers in de Neuzekesoorlog, start met een pop-upwinkel aan de Gentse Groentenmarkt. In de nieuwe winkel zal je naast de klassieke neuzekes ook andere cuberdonproducten zoals neuzekesham, -gin en -brood kunnen vinden.

De twee kramen met Gentse neuzekes op de Groentenmarkt zijn al jaren een waar fenomeen. Zo zouden beide verkopers elkaar saboteren, uitschelden en enkele keren kwam het zelfs bijna tot een handgemeen. Wat er ook van zij, het heeft de verkopers geen windeieren gelegd, de Gentse neuzekes verschenen door de oorlog geregeld in het nationaal nieuws. Zelfs de BBC besteedde aandacht aan het eigenaardige fenomeen.

Vorig jaar eindigde de neuzekesoorlog definitief nadat burgemeester Daniël Termont de vergunning van Carl Demeestere introk op de Groentenmarkt. Dit naar aanleiding van een filmpje op internet waarin Demeestere racistische uitspraken deed. Ook voor de baas van de beruchte cuberdonverkoper was de maat vol. Hij gaf de man zijn ontslag en plaatste een nieuwe, iets minder flamboyante verkoper achter het kraam. Demeestere liet het hier niet bij en zette zijn passie voor de Gentse lekkernij verder met een eigen mobiel kraam aan het stadhuis in Gent.

Meer dan alleen neuzekes

"Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk", zegt Carl Demeestere, die volgende maand zijn eigen pop-upwinkel BAM (Belgian Artisanal Market) opent. "Ik zal er niet alleen de klassieke Gentse neuzekes verkopen, maar ik heb ook allerlei andere cuberdonproducten in mijn assortiment." Zo kan je er proeven van bijvoorbeeld neuzekesbrood, -kaas, -ham, -paté en -gin. "Daarnaast wil ik ook workshops organiseren om te tonen hoe de Gentse lekkernij gemaakt wordt", aldus Demeestere.

Nationale neuzekesdag

Toch lijkt de strijdbijl niet volledig begraven. Zo is de locatie van de nieuwe pop-upwinkel aan de Gentse Groentenmarkt, het plein waar de neuzekesoorlog jaren geleden losbarstte, een opvallende keuze. Precies op deze plek mocht Demeestere eigenlijk geen cuberdons meer verkopen op burgemeestersbevel. Demeestere zelf beweert dat hij niet uit is op een nieuw conflict. "Ik pleit zelfs voor een nationale Neuzekesdag op 15 september. Op die dag zouden alle neuzekesverkopers de handen in elkaar kunnen slaan en Gent promoten als cuberdonhoofdstad", zegt hij zelf. Benieuwd of dit verhaal alsnog een staartje krijgt.