i-Theses speelt belangrijke rol bij virtuele bouw met 3D-model

Render-v7

Groep Infrabo uit Westerlo, die ook een vestiging heeft in Gent, maakt de overstap naar BIM, wat staat voor Building Information Model. Het is een geïntegreerd proces waarmee bouwprofessionals een project nog voor het is gebouwd, digitaal kunnen ontwerpen in 3D.

i-Theses,de specialist bij uitstek voor reken- en tekensoftware voor Bouw, Infrastructuur, Geospatial en Mechanica, uit Lokeren, speelt daarbij een belangrijke rol. Als Autodesk Gold Partner biedt het bedrijf met een twintigtal medewerkers de garantie van een uitstekende service.   Elk onderdeel van het BIM (Building Information Model)  proces wordt ondersteund met de passende software. "Wij beschikken over voldoende resources om concrete implementaties doorheen de diverse vakgebieden te begeleiden",zegt zaakvoerder Rony Verlee.

Als pilootproject kiest Groep Infrabo voor het vernieuwde bedrijvencomplex van Hyundai Heavy Industries in Tessenderlo, dat een kantoorgebouw, magazijn, showroom en trainingscentrum met een totale oppervlakte van 24.100 m2 omvat. In het hele BIM-proces wordt gecoördineerde, betrouwbare informatie gebruikt om innovatieve projecten te ontwerpen en de weergave nauwkeurig te visualiseren. Hierdoor ontstaat een betere communicatie en worden reële prestaties gesimuleerd om belangrijke kenmerken zoals kosten, planning en invloed op het milieu beter te begrijpen. Betere communicatie en een vroege detectie van constructiefouten zorgen voor een reductie van faalkosten. Iedere partner wordt nauwer betrokken en de opdrachtgever beschikt bij oplevering ook meteen over een volledig gedetailleerd model met nuttige informatie voor het verdere onderhoud van het gebouw. “Op deze manier wapenen we ons voor de toekomst” vertelt Geert Vanbets, gedelegeerd bestuurder bij Groep Infrabo. “Het belang om alle betrokken partijen vroeg in het bouwproces aan te spreken, is essentieel voor de goede verloop hiervan. Momenteel werken wij bij Groep Infrabo al in bouwteams. Deze hebben hun sterkte al bewezen in het verleden. De logische stap is dat we nu gaan communiceren door middel van een 3D-model. De sterkte hiervan is dat het interpreteren van bepaalde plannen en informatie veel duidelijker is voor elke betrokken partij. Wat de klant finaal sterk ten goede komt”, zo besluit Vanbets