Iemand met doctoraatsdiploma aanwerven: een goed idee?

maxresdefault

Geeft het behalen van een doctoraat afgestudeerden meer kansen op een job buiten de academische wereld? En halen bedrijven voordelen uit het aanwerven van medewerkers die een doctoraat hebben behaald ? ECOOM UGent (het Expertisecentrum voor O & O Monitoring) klopte aan aan bij 30 beleidsmakers en vroeg hen in een reeks interviews naar hun ervaringen en visie over de meerwaarde van het doctoraat voor hun sector.

“De doelstelling van deze interviewreeks is tweeledig”, zegt professor Frederik Anseel (foto), die samen met Katia Levecque en Lieze Stassen het onderzoek voerde. “Enerzijds willen we een ongezouten en eerlijke kijk bieden op de arbeidsmarktposities door alle stakeholders zelf aan het woord te laten. Anderzijds bevat de interviewreeks handige tips en suggesties voor doctoraathouders en -studenten die hen kunnen helpen om de meerwaarde van hun doctoraat beter uit te spelen in hun loopbaan.”

Ook voor ondernemers is het echter interessant om te lezen wat deskundigen erover zeggen, omdat ze zo kunnen zien hoe specialisten aankijken tegen het aanwerven van een doctor kan opleveren.

Het aantal doctoraten zit al enkele jaren in de lift. In september 2013 kopten zowel De Tijd, De Morgen, als De Standaard “Vlaamse doctoraten in tien jaar verdubbeld”. Het aantal vaste posities binnen de universiteiten heeft dit groeitempo echter niet gevolgd, waardoor steeds meer jonge onderzoekers hun loopbaan uitbouwen buiten de universiteit. Een minderheid van de gedoctoreerden blijft in de academische wereld, terwijl de meerderheid aan de slag gaat bij de overheid, de bedrijfswereld of de dienstensector.

Pas gedoctoreerden bevinden zich volgens de onderzoekers in een wat ongewone positie op de arbeidsmarkt. “Sommigen begraven hun oorspronkelijke droom om een academische loopbaan uit te bouwen en zoeken onmiddellijk alternatieve perspectieven op de arbeidsmarkt”, geeft Frederik Anseel nog aan. “Anderen starten na het doctoraat een postdoc-mandaat, wat aan veel universiteiten een voorwaarde is om door te stromen naar een vaste positie als professor. Dit is echter een onzekere functie, aangezien vandaag slechts 3% van de postdocs een vaste positie weet te bemachtigen aan een Vlaamse universiteit. Een derde groep tenslotte startte sowieso een doctoraat met het idee om op de niet-academische arbeidsmarkt te solliciteren. Zij stuiten soms op vooroordelen en vragen zich af hoe ze zich kunnen positioneren om de meerwaarde van hun behaalde doctoraatsdiploma beter in de verf te zetten.”

De interviews (https://www.ecoom.be/nl/node/673 ) bieden een ongecensureerde kijk van beleidsmakers binnen de overheid, profit en non-profit sector op sollicitanten met een doctoraat. De onderzoekers interviewden zowel managers of bestuurders met een directiefunctie en project-, HR- en R&D- managers als partners of zelfstandigen van een private onderneming, senior onderzoekers, afgevaardigden uit de politieke wereld, arbeidsmarktexperten en ervaringsdeskundigen. Allen hebben specifieke ervaringen met gedoctoreerden op de arbeidsmarkt, al dan niet omdat ze zelf een doctoraat behaalden, en getuigen vanuit hun perspectief.