van doorslaer ignace

Ignace Van Doorselaere houdt pleidooi voor winstdeling

Ignace Van Doorselare, gewezen ceo van de groep Van de Velde en nu de sterke man bij chocolademerk Neuhaus, staat bekend om zijn vlijmscherpe en belegen analyses over het ondernemersleven. In een recente opiniestuk in de media pakte hij nog eens verrassend uit.

"Eigenlijk zouden alle werknemers moeten delen in het succes van een onderneming, maar dan mét risico", aldus Van Doorselaere. "Samen uit, samen thuis als het ware. Maar de taart mag alleen verdeeld worden tussen allen, als de taart ook beter is geworden." De manager in Van Doorselaere roept aandeelhouders van bedrijven op om de trekkers van een bedrijf een stuk te gunnen van de upside. Hij heeft ook een waarschuwing in huis voor de wetgever die deze voordelen niet mag wegbelasten. Van Doorselare noemt zijn voorstel om de taart te verdelen over meer spelers, goed voor de economie en goed voor de maatschappij.

Als het in de plaats van upside eerder downsize gaat, dan moeten enkel de ceo's daar verantwoordelijkheid voor dragen, aldus nog Van Doorselaere. Er onder verstaan: de bedrijfsleiding is altijd eindverantwoordelijk als een bedrijf slecht presteert. Goed betaalde bedrijfsleiders moeten dan niet janken en als een kapitein het vliegtuig als laatste verlaten, niet als eerste.