Nieuws Oost-Vlaanderen “Ik kan toch geen 7 euro per bol ijs vragen?” Uitbaatster Hilde werkt “heel het jaar voor niks” door hoge energierekening

“Ik kan toch geen 7 euro per bol ijs vragen?” Uitbaatster Hilde werkt “heel het jaar voor niks” door hoge energierekening

Foto: IF

“Ik kan toch geen 7 euro per bol ijs vragen?” Uitbaatster Hilde werkt “heel het jaar voor niks” door hoge energierekening

NINOVE – De hoge energiekosten laten zich ook voelen bij ijssalon Julienne in Ninove. Alleen al afgelopen zomer liep de rekening daar op tot 25.000 euro voor elektriciteit. “Gelukkig hebben we nog spaarcenten”, klinkt het bij de uitbaatster.

Het ijssalon van Hilde Slagmulder is al sinds 1962 een vaste waarde in de straat Preulegem in Ninove. Haar moeder Julienne startte destijds de zaak op, maar intussen runt zij al meer dan 30 jaar het ijssalon. Na een goede en warme zomer maakte Hilde onlangs de berekening van de elektriciteitskosten. Daaruit bleek dat ze het hele jaar voor niks heeft gewerkt door de hoge energiekosten. “Alleen deze zomer al hebben we een bedrag van 25.000 euro betaald. Ik was echt geschrokken van de prijzen”, vertelt uitbaatster Hilde.

Spaarcenten

Door de warme en droge zomer was er veel koeling nodig en ook de ijsmachines om het ijs te draaien verbruiken heel veel elektriciteit. “Ik had nooit gedacht dat onze rekening zo hoog kon zijn. Gelukkig hebben we nog spaarcenten om verder te kunnen, maar niet iedereen kan een beroep doen op reserves en mocht dat wel zo zijn, is dat ook maar een tijdelijke oplossing”, zegt Hilde.

“Als de prijzen niet snel zakken, gaan er heel veel eenmanszaken sneuvelen. Wij kunnen die kosten ook niet doorrekenen. Een bol ijs kost 1,20 euro, maar we kunnen moeilijk nu ineens 7 euro vragen voor een bolletje, want dan hebben onze klanten ook geen geld meer over om ijsjes te kopen. Grootwarenhuizen zijn de enige die deze crisis kunnen overleven”, klinkt het.

Bezorgd

De uitbaatster is dan ook bezorgd over wat er nog komen zal. “Het is niet van mijn gewoonte om te zagen en te klagen, maar ik ben wel bezorgd. Ik wil hierbij alle kleine zelfstandigen ook een hart onder de riem steken.” Via haar post die ze deelde op sociale media kreeg ze dan ook heel veel hartverwarmende reacties. “Het is fijn dat er in ons hardwerkend Vlaanderen nog zoveel menslievendheid heerst”, besluit ze.

Het ijssalon is nog open tot zondag 25 september. Dat is ook de laatste dag dat de ijskar rondrijdt. Vanaf half december tot januari opent ze opnieuw de deuren voor de traditionele ijstaarten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.