Afbeelding14 Foto Tim Delmoitie

In het hart van Aalst opent nieuwe B&B ‘Georges & Madeleine’

AALST - Tegenover cultuurcentrum De Werf is een gloednieuwe B&B met binnenkort ook een wellness geopend: Georges & Madeleine. Philippe Kiekens (57) en zijn vrouw Francine Van Landuyt (52) noemden die naar de grootouders van Philippe. Van de vier tot in de puntjes verzorgde gastenkamers tot de wellness: alles heeft er een link met het Aalsterse verleden.

Philippe Kiekens, ook gemeenteraadslid voor Open VLD, kijkt nu elke dag naar zijn grootouders Georges Kiekens en Madeleine De Backer. Hun portretten sieren de inkomhal van de nieuwe B&B sieren. “En dat vind ik heel goed: ik ben die mensen heel dankbaar”, zegt Philippe. “Ik heb deze schilderijen altijd gekoesterd. Eerst hingen ze in hun appartement, later in onze kledingzaak Kiekens Kleding. De schilderijen zijn niet alleen de rode draad in het verhaal, ook de locatie: de Molenstraat.”
Georges Kiekens, geboren in 1905, en Madeleine De Backer, die een jaar later het levenslicht zag, zijn de grootouders langs vaders kant van gastheer Philippe en zij namen hun intrede in de Molenstraat in 1958. Georges werkte bij de elektriciteitsfabriek en stond mee aan de wieg van de Interstoom, in Aalst gekend als de eletrikfabriek of Intervapeur. Maar hij was ook de steun en toeverlaat van de ondernemende Madeleine.

Klerenwinkel

Zij runde enkele succesvolle horecazaken, waaronder In de Stad Aalst op het Statieplein, tot ze als dochter van een kleermaker tijdens de Tweede Wereldoorlog een stoffenwinkel begon. Die stoffenwinkel groeide onder impuls van zoon en meester kleermaker Paul uit tot een atelier en gerenommeerde klerenwinkel. Specialiteit van het huis: herenkledij op maat en regenjassen voor dames. Philippe trad in de voetsporen van zijn vader en sloot in 2008 de deuren van hun kledingwinkel.

Samen met zijn vrouw Francine transformeerde Philippe het pand van Georges & Madeleine tot vier luxueuze gastenkamers — waarvan twee rolstoeltoegankelijk — in hartje Aalst. “Het grootste deel van mijn leven woon ik al in de Molenstraat en dat heb ik te danken aan Georges en Madeleine”, zegt Philippe. “De namen van de kamers verwijzen naar het stoffenverleden van mijn grootmoeder: Gabardine, Prince De Galles, Pied De Poule en Tweed. De naam van de wellness ‘Intervapeur’ houdt de herinnering aan grootvader levendig.”

Geschiedenis

“Op een manier is voor mij mijn cirkel rond”, zegt Philippe. “Mijn grootouders zijn ooit gestart in de horeca, eerst met een etablissement Den Tir aan de Brusselsesteenweg, nadien met een hotel, café en restaurant aan het Statieplein, voor ze in het textiel begonnen. Ik vertrok in het textiel en ga in de horeca verder. Vroeger was hier Café Dirk Martens gelegen. We hebben het pand degelijk en duurzaam verbouwd, met hulp van het lokaal bedrijf Atmos en Julie De Schrijver van Kaai Architecten”, zegt hij.

 

Gastheer en gastvrouw Philippe en Francine met de portretten van Georges en Madeleine, de grootouders langs vaders kant van Philippe naar wie de B&B werd genoemd. Foto Tim Delmoitie

“Het is hier toeristisch veel aantrekkelijker dan in sommige andere steden waarvoor je kilometers moet rijden. We hebben een ongelofelijke geschiedenis, van de boekdrukkunst (Dirk Martens was van Aalst, red.) die hier startte tot schilder Pieter Coucke en priester Daens.”
Meer info over de gastenkamers met mogelijkheid tot ontbijt via www.georges-madeleine.be. De wellness met hot tub en sauna’s kan ook privaat gehuurd worden en opent ten laatste in september de deuren.