MELKERIJ-02 (1)

Inclusio haalt sociaal huisvestingsproject in Wachtebeke binnen

WACHTEBEKE - Vastgoedbeleggingsmaatschappij Inclusio haalde recent het nieuwe sociale huurwoningproject aan de Melkerijstraat in Wachtebeke binnen. Samen met projectontwikkelaar Revive, architect Denc!-Studio, het SVK en VZW Oak Tree Projects willen ze iedereen op een betaalbare manier de kans geven om menswaardig te wonen. "Ons team overtuigde de jury dat densiteit en kwaliteit geen communicerende vaten hoeven te zijn. Meerwaarde zochten en vonden we in collectiviteit en inclusiviteit."

Duizenden gezinnen voldoen vandaag aan de voorwaarden voor toetreding tot een gesubsidieerde woning, maar kunnen er geen worden toegewezen omdat die momenteel niet voorradig is of niet aangepast is aan de behoeftes. In 2016 stonden maar liefst 140 kandidaten in Wachtebeke op de wachtlijst voor een sociale huurwoning.

De gemeente Wachtebeke verkoopt daarom twee bouwgronden gelegen aan de Melkerijstraat ter realisatie van woningen met de expliciete verhuurverplichting aan een Sociaal VerhuurKantoor. Het SVK neemt het beheer op zich en staat in voor de begeleiding van de huurder. Na een selectieronde, onderhandelingsfase, gunningsfase en Best and Final Offer, werd de opdracht toegewezen aan Inclusio.

Unieke samenwerking

Inclusio is een vastgoedbeleggingsmaatschappij met een uitgesproken sociaal oogmerk, die als doel heeft om op lange termijn voor de zwakkere bevolkingsgroepen kwalitatieve betaalbare huisvesting te voorzien. Inclusio investeert private middelen en doet hiermee aan 'Impact Investing'. Revive is mede-oprichter van Inclusio en vervulde binnen de wedstrijdfase de rol van klankbord en adviseur. Denc!-Studio werd aangetrokken als architect. Ten slotte werd ook Oak Tree Projects betrokken. Deze VZW bouwt actief aan een betaalbare en inclusieve samenleving voor volwassenen met een zorgbehoefte. De procedure werd in goede banen geleid door Veneco.

Ruimtelijk rendement

Een door de gemeente uitgevoerde analyse van het sociaal aanbod versus de wachtlijsten in Wachtebeke, vroeg in hoofdzaak om kleine betaalbare huurwoningen voor 1 à 2 bewoners. Voor een woning met 1 slaapkamer voor 2 personen bedraagt de woningoppervlakte maximaal 60m².

Bart Cobbaert van Denc!-studio: "Naar onze mening zijn dergelijke bescheiden woningoppervlaktes enkel te verantwoorden in een compacte geschakeld/gestapelde typologie. Op die manier minimaliseren we de voetafdruk van het project. De zijdelingse opstelling van het gebouw gaat versnippering van het terrein tegen en weet het groen te bundelen tot een effectief bruikbare collectieve tuin."

[gallery type="rectangular" ids="76620"]

Geen verhoogde densiteit zonder meerwaarde creatie

Volgens het wedstrijdbestek dienden 15 à 20 woningen voorzien te worden op een oppervlakte van 5540m². Dit resulteert in een woondensiteit van 27 tot 36 woningen per hectare. Deelnemers mochten echter een hogere densiteit realiseren indien goed gemotiveerd. Bart Cobbaert: "Ons team wist de jury te overtuigen dat densiteit en kwaliteit geen communicerende vaten hoeven te zijn. Integendeel, een voldoende hoge densiteit kan juist bijdragen aan de verbeterde water- en energiehuishouding, het succes van de publieke ruimte alsook collectieve initiatieven. Innovatieve woontypes, collectieve woonvormen, stapel- en/of schakeltypologieën kunnen de ruimtelijke en ecologische voetafdruk beperken en tegelijkertijd de leefkwaliteit verhogen."

Inclusiviteit

Bovenop de 20 SVK-appartementen telt het project ook 8 Oak Tree studio’s. Een deel zal worden afgestemd op rolstoelbewoning. Teneinde iedere stigmatisering te kunnen vermijden, is een doorgedreven bundeling van types vermeden. We zetten juist in op inclusieve verwevenheid. De studio’s bestemd voor Oak Tree bewoners liggen verspreid over het gebouw. Het voorgesteld project verzekert de kans op interactie, verhoogt de diversiteit aan bewoners en maakt écht inclusief samenleven mogelijk.

Meer informatie: https://www.denc-studio.be/projecten/melkerij