beeld-3-site-residentie_Van_Simaey_a33

Industriële site Voeders Van Simaey/Leroy krijgt nieuwe invulling

GAVERE - Zelden was een herbestemmingsproject van een industriële site naar een woon-werkproject zo uniek als dat van Residentie Voeders Van Simaey in Gavere. De fabriek, die dateert ui 1929, wordt grotendeels afgebroken en worden 20 grote appartementen en woningen vlak aan het station. Onderaan wordt ook een handelsruimte voorzien van 850m²; ideaal voor een stijlvolle winkel of een kantoor op een zeer visibele, bijzondere locatie. 

In 1929 stichtte Camiel Van Simaey het veevoederbedrijf ‘Van Simaey broeders en zuster’. De ligging van de fabriek aan de Schelde was ideaal voor nieuwe, betere en meer efficiënte aanvoermogelijkheden van granen. Er werd een treinspoor aangelegd tot in de fabriek, nieuwe machines en silo’s werden geïnstalleerd en opslagplaatsen werden gebouwd. ‘Van Simaey broeders en zuster’ was klaar voor de moderne veevoederhandel in de 20ste eeuw en het bedrijf werd zeer snel een begrip in België op gebied van veevoer en pluimvee.

In 1970 werd de vennootschap Van Simaey overgenomen door de gebroeders Silvaan, Hugo en Willy Leroy. De productie werd onder de nieuwe eigenaars gewijzigd naar varkens- en rundveevoer en de fabriek werd grondig verbouwd en uitgebreid. In 2008 werd het bedrijf te koop aangeboden. Het was De Goaverse Statie bvba, van de broers Hendrik en Bert De Keukeleire, dat in 2009 de gebouwen kocht. Aangezien het onmogelijk nog kon dienst doen als bedrijfssite, daarvoor was het te verouderd en te verwaarloosd, drong een herbestemming zich op.

Nieuw project met respect voor het verleden

"Het opschrift 'Goed Zuiver Onvervalscht' op de affiche uit 1929 van Voeders Van Simaey wordt met het nieuwe project alle eer aangedaan door de authentieke bouwstijl en het respect voor het verleden. Residentie Van Simaey wordt een puur en onvervalst bouwproject, waar wonen en werken een extra dimensie krijgt", aldus Bert De Keukeleire. "Zo wordt de iconische silotoren, die altijd het centrale punt van de site was en de trots van het bedrijf, volledig geïntegreerd in de moderne wooneenheden. Dat maakt dat er een sublieme combinatie van industrieel erfgoed met nieuwe woonstijlen zal ontstaan."

Afbraakwerken gestart

De werken door aannemer Verhelst zijn inmiddels gestart. "Doorheen de gehele exploitatieperiode werden steeds weer toevoegingen gedaan onder de vorm van bijkomende gebouwen en constructies. Deze worden allemaal ontmanteld en afgebroken. Hierdoor blijven enkel de originele silotoren en de productiehal over. Deze worden voor het grootste deel behouden en krijgen hun nieuwe invulling", legt Hendrik De keukeleire uit.

Unieke commerciële ruimte

Tussen de gedeeltelijk zichtbare silowanden zullen in de toekomst op 4 niveaus telkens 4 appartementen huizen met ruime terrassen richting Stationsstraat. Boven de los-en laadplaats worden in de lage aanbouw 3 woningen met patio’s geïntegreerd. En bovenop de silo’s onder het specifieke hoofddak komt een bijzondere, grote loft. Onder de silomonden tenslotte komt 850m² beschikbaar voor een commerciële ruimte of een kantoor met voldoende parkeerplaatsen. De ruimte is 5,5m hoog en wordt daardoor een uniek pand in de regio. Zowel qua ruimte als locatie als architectuur.

De unieke locatie aan het station, de maximale bereikbaarheid en parkeerruimte creëren ten slotte een zeldzame parel om te wonen en werken in de Vlaamse Ardennen.

Geïnteresseerden kunnen nu reeds terecht via www.residentievansimaey.be.