Nieuws Oost-Vlaanderen Inhuldiging eerste subsidievrij windpark van België bij ArcelorMittal in Gent

Inhuldiging eerste subsidievrij windpark van België bij ArcelorMittal in Gent

Foto Belga

Inhuldiging eerste subsidievrij windpark van België bij ArcelorMittal in Gent

GENT – Bij staalproducent ArcelorMittal in Gent is dinsdagmorgen het eerste subsidievrije windmolenpark van ons land ingehuldigd. Vlaams begrotingsminister Matthias Diependaele en Oost-Vlaams provinciegouverneur Carina Van Cauter woonden de inhuldiging bij.

Het gaat om drie nieuwe windmolens, elk met een vermogen van 6 megawatt. ArcelorMittal Belgium gebruikt de stroom voor het elektrificeren van de staalprocessen, maar ook voor 200 laadpunten voor het personeel.

CEO van ArcelorMittal Belgium Manfred Van Vlierberghe legt uit hoe dit zonder steun van de overheid kon: “We hebben ons geëngageerd om alle stroom van de subsidievrije windmolens op een termijn van 20 jaar aan een vast tarief af te nemen. Dat maakt het mogelijk om dit windmolenpark te realiseren zonder groene stroomcertificaten.”

In totaal beschikt ArcelorMittal op zijn terreinen nu over zestien windturbines, goed voor 70 megawatt groene energie, wat een bijdrage levert om de klimaatdoelstellingen te halen. ArcelorMittal wil de CO2-uitstoot met een derde verminderen tegen 2030 en klimaatneutraal zijn tegen 2050.

“Eén van de properste staalbedrijven ter wereld”

Matthias Diependaele verving tijdens het persmoment minister van Omgeving en Energie, Zuhal Demir. Diependaele erkent dat dit windmolenproject een compensatie is voor de hoge CO2-uitstoot van het bedrijf: “Door het maken van staal heb je nu eenmaal een hoge CO2-uitstoot, dat kan je niet voorkomen, maar ArcelorMittal ïnvesteert nu in windmolens en ook in nieuwe hoogovens met een verlaagde uitstoot. We beseffen te weinig dat ArcelorMittal één van de properste staalbedrijven is van heel de wereld.”

 

Vlaams begrotingsminister Matthias Diependaele en Oost-Vlaams provinciegouverneur Carina Van Cauter woonden de inhuldiging bij.

Oost-Vlaams provinciegouverneur Carina Van Cauter maakte van de gelegenheid gebruik om in haar speech Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Demir aan te sporen een wetswijziging door te voeren waardoor meer windmolens kunnen worden gebouwd in het Gentse havengebied. Nu wordt dat beperkt door een streng gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Van Cauter wil een verruiming van de afwijkingsregels. Diependaele beloofde de bezorgdheden van Van Cauter voor te leggen aan Demir.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.