Nieuws Oost-Vlaanderen Innovatieve batterij voorziet De Nieuwe Dokken van stroom

Innovatieve batterij voorziet De Nieuwe Dokken van stroom

Innovatieve batterij voorziet De Nieuwe Dokken van stroom

GENT – Toekomstige bewoners van het nieuwbouwproject De Nieuwe Dokken in Gent zullen kunnen rekenen op een groot en innovatief batterijsysteem om in hun energiebehoeften te voorzien. Daarvoor sloeg DuCoop NV de handen in elkaar met Battery Supplies uit Deerlijk en Yuso uit Waregem. Het systeem voorziet in een optimaal beheer van de energiestromen binnen het woonproject. Als een van de eerste gemeenschapsbatterijen betekent dit project een mijlpaal in het energielandschap.

Wie af en toe in het noorden van Gent vertoeft, kan er niet omheen. Er wordt al een hele tijd hard gewerkt aan de ontwikkeling van het nieuwbouwproject De Nieuwe Dokken. Het project bestaat uit ongeveer 400 nieuwe appartementen, gelegen aan de Schipperskaai. Niet alleen het urbane karakter van dit nieuwbouwproject spreekt tot de verbeelding, ook de moderne technieken die worden aangewend inzake waterzuivering, warmterecuperatie en energiegebruik zijn zeker het vermelden waard. DuCoop CV implementeerde heuse spitstechnologie om het project voor alle bewoners samen zo energiezuinig mogelijk te maken. Zo wordt al het biologisch afbreekbaar afval en het afvalwater verwerkt tot herbruikbaar water, biogas en een meststof, en wordt de restwarmte eruit onttrokken om in de verwarming van de woningen te voorzien.

Bovendien werd een warmtenet aangelegd tot aan zeepfabrikant Christeyns verderop in de straat. Dit om voldoende warmte te voorzien, ook tijdens periodes van koude. Het warme proceswater (60 graden of meer) wordt op die manier gerecupereerd voor verwarmingsdoeleinden. Omgekeerd wordt het gezuiverd water van De Nieuwe Dokken naar Christeyns geleid en daar als proceswater gebruikt.

Een innovatief energie-ecosysteem

Ook wat het energieverbruik betreft, was DuCoop bij de pinken. Zo kozen ze voor een grote installatie zonnepanelen en een grote lithium-ion-batterij om vraag en aanbod van elektriciteit op elkaar af te stemmen. Die batterij werd geleverd door batterij-expert Battery Supplies. Peter De Smet (DuCoop): “De batterij laat ons toe zoveel mogelijk lokaal geproduceerde energie te recuperen ten voordele van het nieuwbouwproject. Door hun jarenlange ervaring op het vlak van batterij-assemblage, was Battery Supplies voor ons de logische keuze.”

Slimme aansturingsinterface

Voor een project van deze omvang is een slimme aansturing natuurlijk essentieel. Daarvoor werkte Battery Supplies samen met Yuso, een energiebedrijf dat zich onder andere specialiseert in het aansturen van opslagsystemen. Voor het project De Nieuwe Dokken was hun expertise de kers op de taart. Michel Verschuere (Yuso): “Het is een must om alle energiebronnen efficiënt te beheren om een zo hoog mogelijk eigenverbruik na te streven. Daarnaast kan een opslagsysteem, zoals het hier achter de meter werd opgesteld, ook inspelen op ogenblikkelijke opportuniteiten in de markt, wat een extra voordeel oplevert. Daarbij spelen slimme algoritmes en sturingen een doorslaggevende rol.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.