9848019

Innovatieve HR-technologie van TechWolf haalt 1 miljoen euro op

GENT – Met AI-technologie de verspilling van talent te lijf gaan: dat is de missie van het Gentse TechWolf. Met hun software brengen ze de vaardigheden van alle werknemers in kaart en leggen op basis van die data bloot welke competenties in het bedrijf ontbreken om futureproof te worden. TechWolf heeft net een kapitaalronde van 1 miljoen euro afgerond. Onder andere Conny Vandendriessche, enkele van de eerste investeerders in Showpad en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV participeren in de innovatieve start-up.

Veel bedrijven – zeker de grote bedrijven waar het onmogelijk is voor HR om nog elke werknemer persoonlijk te kennen – zetten nu al volop technologie in voor hun HR-beleid. Niettemin is die technologie dikwijls heel gefragmenteerd. Mikaël Wornoo, één van de drie oprichters van TechWolf licht toe: “Informatie over medewerkers is dikwijls beschikbaar, maar is vaak erg verspreid. Grote ondernemingen werken al snel met tien tot twaalf HR-platformen: een tool voor rekrutering, een voor opleidingen en trainingen, voor evaluaties,… Niemand heeft zo nog overzicht, weet nog welke vaardigheden werknemers hadden toen ze begonnen, en welke vaardigheden ze onderweg allemaal ontwikkeld hebben.”

TechWolf overkoepelt al die HR-platformen en HR-tools. De software en algoritmes die de start-up ontwikkelde, integreren alle data over werknemers op één overzichtelijke plaats.

Futureproof

“Onze technologie helpt zowel bedrijven als hun medewerkers futureproof maken”, legt co-founder Jeroen Van Hautte uit. “Pas als je een duidelijk overzicht hebt van alle vaardigheden die in je bedrijf aanwezig zijn, kan je weten welke nog ontbreken. Enkel zo kan je ook de juiste opleidingen in het bedrijf integreren en mensen omscholen in plaats van ze te moeten laten afvloeien. Er zijn het afgelopen jaar voldoende cases geweest bij Belgische bedrijven waar dat niet het geval was. Terwijl het net veel efficiënter én goedkoper was geweest om de werknemers die er al waren op tijd om te scholen en klaar te stomen voor de digitale uitdagingen van de toekomst.”

TechWolf verzamelt inzichten op bedrijfsniveau, maar evengoed op het niveau van elke individuele werknemer. Die krijgt bijvoorbeeld aanbevelingen voor opleidingen of suggesties voor bepaalde projecten die aansluiten bij zijn/haar profiel. Zo kunnen werknemer en werkgever samen de puzzel voor de toekomst leggen. Nu gebeurt de strategische inzet van medewerkers vaak op buikgevoel of persoonlijke intuïtie, TechWolf maakt die datagedreven.

Artificiële intelligentie

De start-up maakt daarvoor gebruik van geavanceerde AI-technologie, verduidelijkt de derde co-founder Andreas De Neve. “Er zijn een aantal dingen die computers vandaag dankzij artificiële intelligentie beter kunnen dan mensen, schaken bijvoorbeeld. Omgekeerd bijvoorbeeld kan een computer nog altijd geen écht gesprek voeren. Zo is dat ook binnen HR. Als je binnen het bedrijf iemand wil doorschuiven naar een nieuwe positie, zal een algoritme op basis van vaardigheden in één seconde filteren welke 10 mensen het meest geschikt zijn, los van hun huidige functie of afdeling. Maar om te achterhalen wie van die 10 het meest gemotiveerd is en het best in het team past, zal een persoonlijk gesprek de beste manier zijn en blijven.”