Veneco lening

Intercommunale Veneco pakt uit met renteloze energieleningen

MERELBEKE - Diego Fornaciari en Tania Desmet uit Merelbeke tekenden als eerste inwoners uit het grondgebied van energiehuis Veneco, een renteloze energielening voor energiebesparende investeringen. Deze lening laat hen toe om een condensatieketel te installeren en zo het energieverbruik in hun woning te verminderen. Energiezuinige investeringen dragen bij tot minder CO2-uitstoot en zorgen bovendien voor een flinke besparing op het gezinsbudget. Veneco wil dit concept nu verder vermarkten.

Via het energiehuis Veneco kunnen inwoners uit 23 gemeenten rond Gent een Vlaamse energielening aanvragen voor energiebesparende maatregelen. Verschillende maatregelen komen in aanmerking voor deze energielening: isolatiewerken (dak, gevel, vloer), hoogrendementsbeglazing, condensatieketels, zonnepanelen,enzovoort.   De Vlaamse energielening is renteloos voor specifieke sociale doelgroepen (berekend op basis van inkomen) terwijl de rente voor andere particulieren 2 % bedraagt. Ook verenigingen kunnen een energielening aanvragen en betalen daarvoor een rente van 1 %.

Op voorstel van Veneco beslisten 9 gemeenten om de rentelast op zich te nemen van alle 2 %-leningen die in 2018 op hun grondgebied worden opgenomen. Het gaat om Merelbeke, Deinze, Zulte, Eeklo, Lovendegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot en Kaprijke. De maatregel past binnen de klimaatdoelstellingen van de betrokken gemeenten en moet inwoners stimuleren hun huis energiezuiniger te maken. De maatregel geldt enkel voor energieleningen afgesloten in 2018 omdat de Vlaamse overheid de 2 %-lening vanaf 1 januari 2019 afschaft. Nadien zullen enkel sociale doelgroepen en niet-commerciële instellingen nog energieleningen kunnen afsluiten.

Convenant

Ook Merelbeke ondertekende het Europese Burgemeestersconvenant en wil tegen 2030 40 % minder CO2 uitstoten. “Merelbeke zet al jaren fors in op duurzaamheid”, zegt schepen van Natuur en Duurzaamheid Tim De Keukelaere. “Willen we onze uitstoot van CO₂ verminderen, dan moeten ook de huizen in Merelbeke energiezuiniger worden. Huishoudens vormen immers een belangrijke bron van CO₂, door de hoge energievraag voor verwarming, warm water, verlichting,… Door hun rentelast over te nemen, willen we inwoners extra stimuleren om voluit te kiezen voor een duurzame verbouwing van hun woning.