Erevoorzitters Dominque Santens en Christine Van Velthoven en burgemeester Mathias De Clercq

International Club of Flanders krijgt nieuwe voorzitter

GENT – International Club of Flanders organiseerde onlangs zijn tweede live post corona event in het bijzijn van niemand minder dan Gents burgemeester Mathias De Clercq. Het werd een blij weerzien na de talrijke virtuele meetings. En De Club of Flanders die recent een figuurlijke facelift onderging en Sonja Van Caneghem als nieuwe voorzitter verwelkomt, is helemaal klaar voor het nieuwe clubjaar met -hopelijk- alleen maar weer live events!

Op zijn gekende bevlogen manier sprak burgemeester Mathias De Clercq de aanwezigen – ondernemende professionals – toe en gaf hun een toelichting over de afgelopen 3 jaar, een regeerperiode die voor ruim de helft overschaduwd werd door het voor iedereen gekende pandemiegebeuren. Alhoewel “overschaduwd” niet het juiste woord bleek te zijn. Eens te meer toonden de koppige Gentenaars zich uitmuntend in het beheersen van een crisis die, ondanks alles, vele levens tijdelijk lam legde. En dit wordt weerspiegeld in het vertrouwen dat de inwoners hun stad gaven én geven. En de toekomstblik die de burgemeester meegaf stemde alle aanwezigen met gepaste trots.

Maar de avond stond ook in het bekronen van 2 voormalige voorzitters die hun stempel drukten op de Club. Christine Van Velthoven als eerste vrouwelijke voorzitter (2012-2014) is nog steeds actief in de raad van bestuur en met Dominique Santens (2016-2021) aan het roer trotseerde de Club enkele woelige waters en kwam ook de coronaperiode alive and kicking door. Het was dan ook welverdiend dat de burgemeester hen kon mededelen voortaan de titel van ‘erevoorzitter van de International Club of Flanders’ te mogen dragen.

Nieuwe voorzitter

Kersverse voorzitter Sonja Van Caneghem is zich bewust van de uitdaging. Toen in 1967 het eerste staal in Gent aankwam, werd de Club – 54 jaar geleden dus – in het leven geroepen om de kersverse havenbedrijven die zich in de Kanaalzone vestigden te laten kennismaken met de lokale business community, de diverse besturen en de academische wereld. De Club betekende een gevestigde waarde en getuige daarvan zijn de talrijke gastenboeken en foto’s die geduldig op een waardige archivering liggen te wachten.

Maar de tijden zijn veranderd en ook de finaliteit is mee geëvolueerd met de hedendaagse desiderata van onze ondernemende professionals. De Gentse Club blijft een Oost-Vlaams initiatief en is daarin vrij uniek maar ze onderhouden nauwe banden met de West-Vlaamse zusterclub ICF De Hanze alsook met het in Mechelen gebaseerde House of Flanders en diverse clubs in het buitenland.

Netwerken ‘met een gezicht’

Sonja Van Caneghem licht toe: “Waar vroeger captains of industry rond de tafel zaten met vooraanstaande binnenlandse en buitenlandse gasten, heeft de Club ingespeeld op de gewijzigde sociale en economische noden van onze hedendaagse maatschappij. We hebben ons ontpopt tot een platform dat netwerken ‘met een gezicht’ wil stimuleren en een conviviaal kader scheppen waar ondernemende professionals, jong en oud, elkaar kunnen treffen om van gedachten te wisselen, om samen slimmer te worden maar ook om aangename momenten te kunnen beleven. Daarom dat onze activiteiten, naast puur zakelijke, ook culturele en sociale topics inhouden.”

En ze is ervan overtuigd dat de facelift van ICF er op het gepaste moment komt: ”Na deze bizarre coronatijden hebben de mensen meer dan ooit nood om elkaar opnieuw live te ontmoeten en onze beslissing om de vaste stek aan het St Pietersplein in te ruilen voor diverse locaties zal een welkome gelegenheid zijn om verrassende plekken te ontdekken en inspirerende momenten mee te maken! Maar het is niet meer van deze tijd om exclusieve evenementen te organiseren voor een beperkt ledenaantal. Daarom zijn ook geïnteresseerden welkom om kennis te maken met de Club!”

Wie inlichtingen wenst stuurt een mailtje naar info@clubofflanders.com of belt naar 0475 61 79 35.