Foto: lvi Foto: lvi

Internationale toparchitecten loven 300 meter lange gevel van bekende badkamerfirma langs E40: “De helft van West-Europa heeft die al gezien”

De opvallende, driehonderd meter lange gevel van Facq Badkamers, langs de E40 in Merelbeke, is genomineerd voor de Archello Awards, een internationale architectuurwedstrijd die projecten van over de hele wereld selecteert. “We wilden in het oog springen met die gevel”, klinkt het bij het bedrijf.

Wie af en toe de E40 neemt en Merelbeke passeert, kan Facq Badkamers en Verwarming onmogelijk gemist hebben. Niet alleen staat de firmanaam in koeien van letters aan de voorgevel, maar die opvallende gevel is ook nog eens driehonderd meter lang. Het glaswerk en de wand in roestvrij staal (inox) maken het beeld compleet.

Natuurlijk is het commercieel interessant om een bedrijf te doen opvallen, maar het van oorsprong Brusselse bedrijf, dat al in 1880 werd gesticht, wilde acht jaar terug vooral een entree maken in Vlaanderen. “We zijn vooral de laatste jaren uitgebreid in Vlaanderen”, vertelt Alain Elleboudt, de manager van de dienst Gebouwen. “We wilden onze grote concurrenten in Vlaanderen tonen dat we er zijn. We wilden écht in het oog springen.”

“Goed voor welzijn van medewerkers”

En dat is gelukt. Ook de organisatoren van de internationale architectuurwedstrijd Archello hebben de opvallende gevel gezien. Ze nomineerden de Merelbeekse gevel voor de awards van 2023. Vorig jaar reikten de organisatoren prijzen uit aan architectuurprojecten van over de hele wereld, in Van China tot in de VS, Canada en Mexico.

Foto: lvi
Foto: lvi

De organisatoren loven zowel het esthetische aspect van de Merelbeekse gevel als het functionele. “We hebben speciaal glas gebruikt”, zegt Elleboudt. “Het is lichtdoorlatend en tegelijk houdt het de warmte buiten. Je ziet in logistieke bedrijven of afdelingen dikwijls dat de werknemers geen daglicht zien. Dat is bij ons wel het geval. Het welzijn van onze werknemers vinden we belangrijk.”

Duits staalwerk

“Met dat glas kan je ook perfect van binnen naar buiten kijken, én van buiten naar binnen. Het inoxgaaswerk voor het glas functioneert als een gordijn. Het houdt de warmte tegen, en als je van binnen naar buiten kijkt, heb je zelfs niet de indruk dat er een inoxgevel voor het glas staat.”

Het bedrijf werkte vijf jaar lang aan de bouw van het imposante gebouw. En aan de realisatie gingen tientallen ontwerpen vooraf. “Wel vijftig of zestig”, zegt de Luikse ingenieur-architect Gérard Courtoy, die het gebouw ontwierp. Het inoxgaaswerk werd speciaal voor ons gemaakt door het Duitse Haver & Boecker, want het stond niet in hun catalogus. Ik ben persoonlijk naar projecten van hen in Duitsland en Frankrijk gaan kijken om inspiratie op te doen.”

Een groep werknemers aan hun bekende gevel. Foto: lvi
Een groep werknemers aan hun bekende gevel. Foto: lvi

“Of ik tevreden ben met de nominatie? Ik werk niet om nominaties binnen te rijven, maar het doet mij zeker plezier dat de schoonheid ervan erkend wordt.”

“Blikvanger voor Merelbeke”

Ook Alain Elleboudt is in zijn nopjes. “Het is fijn dat er over onze gevel gesproken wordt. Hij is het resultaat van het werk van vele mensen. Ik vergeet zelf soms dat hij zo mooi is. Soms heb je anderen nodig om je daarop te wijzen.”

De nominatie doet ook de Merelbeekse burgemeester Filip Thienpont (CD&V) plezier. “We mogen blij zijn dat we zo’n onderneming in onze gemeente hebben”, zegt hij. “De helft van West-Europa passeert op de E40 langs het bedrijf, het is een echte blikvanger voor Merelbeke. We waren destijds niet de gemakkelijkste om een bouwvergunning af te leveren, maar ik ben fier op het resultaat.”