763 (2)

Interwaas lanceert klimaatplatform voor bedrijven

SINT-NIKLAAS – Interwaas, het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor streekontwikkeling in het Waasland, heeft in samenwerking met Waasland Klimaatland en Samen Klimaatactief een online platform gelanceerd waarmee bedrijven na enkele klikken een gratis offerte ontvangen om energiebesparende ingrepen te doen. Onder ruime belangstelling van bedrijfsleiders werd het online platform onlangs voorgesteld bij voorloper op vlak van energiebesparing Van Hoecke in Sint-Niklaas.

De tien Wase gemeenten van Interwaas (Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht) willen bedrijven op weg helpen om hun energieverbruik te verminderen. Dat doet Interwaas in samenwerking met het online platform Samen Klimaatactief. Op deze website vinden ondernemers praktische tips en voorbeelden van andere bedrijven uit hun omgeving over energie-efficiëntie en CO2-vermindering. “Bedrijven kunnen er ook gratis en vrijblijvend hun gegevens achterlaten, waarna ze enkele offertes ontvangen voor energiebesparende maatregelen”, aldus Kristof Van Gansen van Interwaas.

Bedrijven verbinden

De Wase handel en industrie veroorzaakt liefst 28% van de totale CO2-uitstoot in het Waasland. Dat is ongeveer evenveel als de uitstoot van het verkeer en net iets minder dan de emissies van de Wase huishoudens. “We verspillen vandaag gewoon onnodig veel geld en vervuilen onze lucht terwijl het niet hoeft”, gaat Van Gansen verder. “Als gemeentelijke overheid konden we tot nu toe moeilijk bedrijven helpen die de nodige steun wilden voor klimaatacties. Dankzij het nieuwe platform kunnen we bedrijven nu met elkaar verbinden zonder tussenkomst van een ambtenaar. Dat het werkt, bewijzen enkele bedrijven uit het Waasland die maar liefst 28 procent minder energieverbruik hebben, precies door energiemonitoring en klimaatmaatregelen.”

Van Hoecke toont hoe het moet

Van Hoecke uit Sint-Niklaas engageert zich al jaren om op een duurzame manier te ondernemen. Zo zorgen warmtepompen in de nieuwbouwprojecten van Van Hoecke voor verwarming in de winter en natuurlijke koeling in de zomer. Het bedrijf heeft sinds kort ook een eigen biomassabrander waarin ze het vermalen houtafval uit de productie op een ecologische manier verbranden Daarmee verwarmen ze verscheidene gebouwen. Dat betekent niet enkel een besparing op fossiele brandstoffen maar het haalt jaarlijks ook meer dan 150 vrachtwagens aan afvaltransport van de weg!

De eerste aanvragen en coaching-trajecten zijn ondertussen al opgestart. Daarnaast heeft Waasland Klimaatland ook eigen streekpagina’s met voorbeelden van andere bedrijven en handelaars uit het Waasland. Bedrijven kunnen terecht op www.waaslandklimaatland.be/bedrijven.