Bailar Aalst Isabelle en Gunter “Het is vijf voor twaalf, als de zaak nu geen grote boost krijgt, stoppen we er waarschijnlijk mee”, zeggen Isabelle en Gunter. — © apm

Isabelle en Gunter van cocktail- en gastrobar blijven knokken, ondanks moeilijke jaren: “We stonden al op het punt om de zaak failliet te laten verklaren”

Het lot van Bailar, de cocktail- & gastrobar in de Aalsterse Molenstraat, hangt aan een zijden draadje. “We blijven spartelen, maar het is niet gemakkelijk, zeggen Isabelle Wauters (43) en Gunter Van Hove (51) die de zaak al vier jaar openhouden, zij het met heel wat tegenslagen. het koppel zich strijdvaardig inzetten voor het voortbestaan van de zaak.

“Op 13 maart is het exact vier jaar geleden dat we met Bailar gestart zijn”, vertellen zaakvoerders Isabelle Wauters en Gunter Van Hove. “We vlogen er meteen in tijdens Aalst Carnaval in 2020. Feestvierders mochten hier toen op de muren tekenen, en het kot afbreken. We zouden het daarna toch naar onze eigen smaak inrichten.”

“Met de opbrengst van de drie carnavalsdagen kreeg het pand een make-over. Er was een openingsreceptie voor familie en vrienden, maar toen de opening voor het grote publiek gepland stond, ging ons land in lockdown.”

Non-stop tegenslagen

Het bleef niet bij die ene tegenslag, Isabelle en Gunter kregen de afgelopen vier jaar heel wat pech te verduren. “Na de tweede lockdown mocht de horeca heropenen, maar alleen de zaken met een terras. Op dat moment waren er in de Molenstraat werken aan de gang, dus konden wij ons terras niet opzetten. Die werken hebben later ook nog wateroverlast in ons pand veroorzaakt toen een rioolbuis het begaf.”

In 2023 zou het koppel verhuizen naar een zaak aan de Grote Markt. “Alles leek in kannen en kruiken tot de huisbaas van het pand op het laatste moment zijn staart introk. Op dat moment hadden we onze inboedel al ingepakt, meubels waren verkocht, en er waren nieuwe menukaarten gemaakt. Toen die huurovereenkomst afsprong, zagen we het even niet meer zitten. Toch vonden we de energie om voort te doen.”

Begin januari werd er als klap op de vuurpijl ook nog eens ingebroken, waarbij de inhoud van de kassa gestolen werd. “We blijven spartelen, maar het is niet gemakkelijk”, zeggen Isabelle en Gunter.

“We hebben wel veel vaste klanten, en na vier jaar ook nog veel nieuwe klanten”, vertelt het ondernemerskoppel. — © apm

Liever rustig bootje

“Enkele weken geleden kreeg ik telefoon van een van onze vaste klanten, Nikki”, vertelt Isabelle nog. “Ze had een steunactie op poten gezet voor ons. ‘Zo’n harde werkers, jullie verdienen dat echt, zei ze. Ondanks Nikki’s enthousiasme bracht de steunactie nog niet veel geld op. We zouden extra hulp wel kunnen gebruiken, financieel is het niet gemakkelijk. We hebben al op het punt gestaan om het faillissement aan te vragen, maar we krijgen het niet over ons hart en blijven er keer op keer voor gaan. Uit liefde voor onze zaak, en onze klanten.”

“Ik ben de spreekwoordelijke pretparken met hun rollercoasters kotsbeu, geef mij nu maar een rustig bootje op het Donkmeer”, luidt het. “We kunnen veel verdragen, maar op een gegeven moment is het op. Het is vijf voor twaalf, als de zaak nu geen grote boost krijgt, stoppen we er waarschijnlijk mee. We zitten ook met een huishouden dat eronder lijdt. Het loon is er niet, omdat we alles in de zaak steken.”

Verborgen parel

Op Google krijgt de zaak 4,9 sterren, beter kan bijna niet. “We hebben wel veel vaste klanten, en na vier jaar ook nog veel nieuwe klanten”, aldus het ondernemerskoppel. “Bijna dagelijks krijgen we complimenten over onze cocktails en onze hapjes, maar we liggen net buiten het centrum, en dat merken we enorm.”

“De Molenstraat is donker, en dat houdt mensen tegen. We hopen dat mensen wel de weg vinden naar onze zaak. In alle grote steden zijn de goede zaken net buiten de toeristische pleinen te vinden, dus wij willen gerust de Aalsterse verborgen parel zijn.”

Contract stopgezet

Enkele dagen geleden kregen Gunter en Isabelle nog nieuws van de brouwer: het contract met hun zaak werd stopgezet. “Vanaf nu zijn we vrij van brouwer, dat wil zeggen dat we niet meer beperkt zijn in de keuze van ons drankenaanbod. Binnenkort zal onze kaart dus uitgebreid worden, we zullen ook nieuwe en andere cocktails kunnen aanbieden. We hopen dat dit een keerpunt zal worden. Ons hart steekt in Bailar, en we willen niet dat het stopt”, besluiten de twee.