Nieuws Oost-Vlaanderen IVAGO wint goud voor innovatie

IVAGO wint goud voor innovatie

IVAGO wint goud voor innovatie

GENT – Recent vond de uitreiking plaats van de SAP Quality Awards voor België en Luxemburg. IVAGO werd er uitgeroepen tot ‘Gold winner 2019’ in de categorie ‘innovatie’. Hiermee toont de Gentse afvalintercommunale aan dat ze koploper is in de evolutie naar digitalisering en het toekomstgericht gebruik van slimme technologieën in de sector van het afvalbeheer. “IVAGO is bijzonder fier op deze award. Het is een bekroning voor het vele werk dat eigen medewerkers, samen met externe partners, tot een goed einde brachten”, aldus Didier Naessens, algemeen directeur IVAGO.

Het SAP-verhaal bij IVAGO startte in 2016 waarbij de raad van bestuur de opdracht toevertrouwde aan de private partners Indaver en Suez. De stapsgewijze omschakeling naar SAP als centraal databeheersysteem ging van start in september. Daarbij werden de data uit de verschillende systemen binnen IVAGO samengebracht op één plaats: klantenbeheer containers, magazijnbeheer, financiën, personeelsbeheer, onderhoud vloot, operaties, contactcentrum enz. In de transitiefase werd sterk geïnvesteerd in opleiding en begeleiding van de IVAGO-medewerkers die met dit nieuwe instrumentarium aan de het werk moesten.

Analyse-instrument

Met de onderliggende schat aan betrouwbare data ging IVAGO verder aan de slag om een toepassing te bouwen die over de verschillende afdelingen heen kan gebruikt worden. Het zorgt voor een geautomatiseerde rapportering (zodat berekeningen niet telkens opnieuw moeten gemaakt worden), tijd- en kostenbesparing en actuele info om directe operationele beslissingen te kunnen nemen. Daarnaast biedt het systeem mogelijkheden om analyses van het verleden te maken en tendensen naar de toekomst uit te tekenen. Een reeks dashboards brengt de verschillende topics helder in beeld.

Behandelen van sluikstortmeldingen

De toepassing om de stroom aan sluikstortmeldingen te beoordelen, onmiddellijk voor uitvoering toe te wijzen aan operationele diensten, op te volgen en te analyseren is één van de meest in het oog springende resultaten. Dagelijks ontvangt IVAGO ruim 100 sluikstortmeldingen. Een overgroot deel daarvan komt binnen via de meldingapp van de stad Gent. Een medewerkster analyseert elke melding, bekijkt foto en locatie en filtert ze uit.

Via de SAP-toepassingen worden de opdrachten toegewezen aan de verschillende sluikstortploegen. De ophaalploeg krijgt de opdrachten op een tablet en kan met de geolocatie en foto aan de slag. Van zodra de medewerker het sluikstort heeft opgeruimd en dit meldt, wordt dit in het analyse-instrument opgenomen. Het dynamische dashboard past zich daarbij voortdurend aan.

Dit maakt het voor leidinggevenden en management mogelijk om op elk moment een duidelijk beeld te hebben van de werkbelasting, de inzet van voertuigen, de doorlooptijden tussen melding en uitvoering, hotspots enz. “Dankzij deze applicatie kan IVAGO kort op de bal spelen en kunnen we beleid op basis van data voeren. Deze award is dan ook een terechte verdienste voor IVAGO”, zegt Bram Van Braeckevelt, voorzitter raad van bestuur IVAGO.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.