Aalst De Kaasmolen Iwein Quintelier (61) en Daisy Quintelier (57) zijn al 40 jaar samen zaakvoerder van ‘De Kaasmolen'. Foto: if

Iwein (61) en Daisy (57) runnen als broer en zus al 40 jaar samen kaaswinkel: “Sommige klanten zijn vrienden geworden”

Daisy Quintelier (57) en Iwein Quintelier (61), broer en zus, zijn al 40 jaar samen zaakvoerder van De Kaasmolen aan de Dendermondse Steenweg in Aalst. De twee namen de zaak in 1984 over van hun oudste zus, maar sindsdien is er in de kaaswinkel heel wat veranderd.

“Onze oudste zus is begonnen in oktober 1979, zij heeft de zaak vijf jaar opengehouden”, vertelt Iwein Quintelier. “In 1984 studeerde ik af, en in datzelfde jaar heb ik de zaak overgenomen van mijn zus. Dat was een risico, want ik moest een som geld lenen, dus ik heb wel even getwijfeld. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan en is een jaar later ook Daisy ingestapt in de zaak. Nu zijn we 40 jaar later.”

Gewoonte

Daisy en Iwein Quintelier brengen al 40 jaar lang meer tijd door in De Kaasmolen dan thuis. “Soms vraag je jezelf wel af waar die jaren naartoe gevlogen zijn”, zeggen broer en zus. “We hebben hier ontelbaar veel uren doorgebracht. Op donderdag is het onze sluitingsdag, maar ook dan zijn we nog bezig met de zaak. Dan doen we de administratie en bereiden we bestellingen voor.”

“Samenwerken met familieleden is niet altijd gemakkelijk, maar wij zijn goed op elkaar ingespeeld”, vertellen Daisy en Iwein Quintelier. Foto: if

“Tegenwoordig zal je ze niet meer snel vinden, mensen die net als wij 40 jaar lang dezelfde zaak uitbaten. Samenwerken met familieleden is niet altijd gemakkelijk, soms heb je eens een discussie. Maar we zijn ondertussen goed op elkaar ingespeeld. ‘s Ochtends zetten wij elk een kant van de winkel klaar, het is een gewoonte geworden.”

Sneller sluiten

“In die 30 jaar is er wel veel veranderd”, zeggen de twee. “Zo waren wij vroeger soms tot 21 uur open. Maar de mensen komen zo laat geen boodschappen meer doen nu, zeker niet in de winter. Dus wij doen de deuren vroeger dicht ‘s avonds.”

Ook aan het interieur van de winkel is wel wat veranderd. “Vroeger was onze winkel ingericht in hoevestijl, met trapjes. Maar voor mensen die slecht ter been zijn, was dat veel te moeilijk. In 2003 hebben we de zaak volledig vernieuwd en de trapjes weggewerkt. Maar sommige dingen zijn ook hetzelfde gebleven, zoals een aantal klanten. Sommige klanten zijn echt vrienden geworden”, besluiten Iwein en Daisy Quintelier.