Ducatistore Jackie (links) neemt wat gas terug om de zaak over te laten aan Matthias en Luc Claeys uit Zwalm. Foto: Chris Bosseloo

Jackie (57) laat Ducati-motorzaak over aan vader en zoon Luc (58) en Matthias (27)

Na bijna 34 jaar neemt Jackie Rogier (57) figuurlijk wat gas terug. De man die de eerste officiële Ducatistore in België opende in 2000, gaat het wat rustiger aan doen. Vader en zoon Luc (58) en Matthias (27) Claeys uit Zwalm nemen de zaak over, al blijft stichter Jackie nog actief.

“Mijn broer en ik zijn vanop nul begonnen in 1990”, vertelt Jackie. “In 2005 ben ik in mijn eentje voortgegaan met de opbouw van de winkel. In het begin verkochten wij tweedehandsmoto’s van alle merken, in bijberoep, maar in 1992 zijn we naar de invoerder van Ducati gestapt om te vragen of wij officiële dealer van het Italiaanse merk mochten worden. We kregen daarvoor de toestemming”, zegt de man fier.

“Toen we startten, hadden we zelfs nog geen echte winkel, maar een gewone boogloods waar alles in stond en waarin we werkten.”

Accessoires

De eerste echte winkel kwam er in 1993. Sinds dat moment concentreerde Rogier zich uitsluitend op Ducati. De loods werd in 2000 vervangen door een gloednieuw gebouw. “Op dat moment waren we de enige officiële Ducatistore in België. Dat houdt in dat we niet alleen de motorfietsen verkochten maar ook de officiële accessoires en kledij.”

“Echt stoppen doe ik niet maar ik wil het iets rustiger aan doen”, zegt Jackie nu. “Ik ben in de loop van mijn carrière geëvolueerd van mecanicien tot zaakvoerder maar ik doe nog altijd het liefst de technische kant van het verhaal. In het begin ga ik nog helpen om de dagelijkse werking uit te leggen maar het is de bedoeling dat ik meer en meer terug naar het technische gedeelte ga overstappen.”

Nieuw bloed

Met nieuwe manager Matthias komt er volgens Rogier jong bloed in de zaak, klaar voor de nieuwste technologieën. “Ik ben altijd begeesterd geweest van het Italiaanse merk met de rode kleur van het merk en deed mijn stage bij een andere dealer, waar ik achteraf ook vijf jaar werkte als technieker”, vertelt de twintiger.

“Toen mijn papa en ik hoorden dat Ducati Herzele over te nemen was, zijn we onmiddellijk op de kar gesprongen.”

Italiaanse kledij

In de nieuwe structuur gaat Matthias de rol van verkoper en manager op zich nemen. “Ik moet alleen nog de klanten leren kennen maar het is een superteam en vooral een erg fijne sfeer. De winkel wordt opnieuw ingericht en er komt een nieuwe lichtreclame maar de basis en het team veranderen niet”, luidt het.

De Vespashop verdwijnt en maakt plaats voor een winkel waar Italiaanse kledij van het merk Dainese verkocht zal worden, een taak die vader Luc op zich neemt. “Ik heb de passie voor motorfietsen al sinds mijn jeugd in het bloed”, zegt hij. “Van mijn zestiende reed ik met bromfietsen, daarna met motorfietsen en de laatste vijftien jaar reed ik altijd met een Ducati.”

Matthias en Luc komen uit Zwalm en kennen de streek goed. “We hebben het voorbije weekend via sociale media laten weten dat wij de nieuwe zaakvoerders worden en de reacties zijn heel erg positief.”