JandeNul Foto: RR

Jan De Nul bestelt tweede exemplaar van grootste kabellegschip ter wereld

De maritieme aannemer Jan De Nul bestelt een tweede kabellegschip van meer dan 200 meter lang, het grootste ter wereld. Beide schepen zouden in 2026 opgeleverd worden. Dat heeft het bedrijf uit Hofstade bij Aalst vrijdag aangekondigd.

Kabellegschepen worden gebruikt om onderzeese kabels te plaatsen, bijvoorbeeld om de energie van windmolens in zee aan land te krijgen of om de elektriciteitsnetten van verschillende landen met elkaar te verbinden.

Lees ook: Jan De Nul boekt opnieuw recordomzet: “Weerspiegeling van de operationele efficiëntie van onze teams”

Jan De Nul heeft al een gigaschip besteld, de Fleeming Jenkin. Het nieuw bestelde kabellegschip zal er identiek aan zijn: 215 meter lang, met plaats voor 28.000 ton kabels - "minstens twee keer de capaciteit van elk ander kabellegschip momenteel op de markt verkrijgbaar" - en apparatuur om kabels te leggen tot 3.000 meter diepte. "Zowel de Fleeming Jenkin als het nieuwe schip zullen worden opgeleverd in 2026", zegt een woordvoerder van Jan De Nul. Beide schepen zullen ook worden aangedreven door motoren die kunnen werken op biobrandstof en groene methanol.

Met de nieuwe giga-schepen erbij zal Jan De Nul vijf kabellegschepen hebben. De huidige vloot plaatste de voorbije tien jaar 2.500 kilometer onderzeese kabels.