Nieuws Oost-Vlaanderen Jongensschool wordt woonproject

Jongensschool wordt woonproject

Jongensschool wordt woonproject

ZOMERGEM – Het staat vast: de voormalige jongensschool in Zomergem Dreef 10 zal binnen 2 jaar bewoond zijn. Om verloedering tegen te gaan wordt op de site een woningbouwproject gerealiseerd met Veneco als projectregisseur. Veneco koos voor het ontwerp van architectenbureau Dierendonckblancke uit Gent. De gebroeders Locy van Arlo-Bouwprojecten werden aangesteld als aannemer.

De gemeente Zomergem is eigenaar van een voormalig schoolgebouw, gelegen op een centrumlocatie. De school vierde in 2009 haar 100-jarig bestaan en sloot in het daaropvolgende jaar de deuren. De gebouwen worden sporadisch gebruikt door verenigingen en tot voor kort ook door de kunstacademie.

Om verloedering tegen te gaan, besliste de gemeente om op de site een woningbouwproject te realiseren. Hiervoor stelde de gemeente Veneco aan als projectregisseur. Veneco is een kostendelende vereniging van 25 gemeenten rond Gent. Enerzijds realiseert Veneco projecten voor individuele gemeenten anderzijds stimuleert Veneco het samenwerken van haar gemeenten.

Behoud van de schoolsfeer

In een eerste fase lanceerde Veneco een oproep bij geïnteresseerde architectenbureaus. Om de betrokkenheid te verhogen en een draagvlak te creëren, kregen de inwoners van de gemeente inspraak in de ingediende ontwerpen. Volgende criteria waren belangrijk bij het ontwerp:

  • behouden van de stedenbouwkundige compositie;
  • het integreren van het levensverhaal van de site en de schoolsfeer;
  • de baseline van de gemeente ‘Het warmste dorp’ niet uit het oog verliezen;
  • het voorzien van een buffer t.o.v. het aanwezige jeugdhuis;
  • oog hebben voor een groene invulling.

“Het winnende ontwerp van Dierendonckblancke architecten heeft aandacht voor de bestaande monumentale gebouwen uit de hand van de 19de eeuwse architect Edmond de Perre. De speelplaats met bomen wordt het hart van de site, omringd door 13 woningen”, zegt burgemeester Tony Vermeire.

Tot slot werd er gezocht naar een aannemer. Die werd gevonden bij de broers Locy van Arlo Bouwprojecten. De broers kennen de site op hun duim, want zij gingen er naar school.

 

Start van de bouwwerken

Het college keurde op 24 april de stedenbouwkundige vergunning goed. Arlo start nog deze zomer met de sloop van de oude gebouwen. Nadien volgt de restauratie van de te behouden gebouwen. De nieuwe woningen en de aanleg van de speelplaats zijn als laatste aan de beurt.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.