Terry Kritis en Bert Huyghe. Foto: Carlo Coppejans Terry Kritis en Bert Huyghe. Foto: Carlo Coppejans

KAA Gent warmt op in stijl dankzij ontwerp van Buffalo’s Bert en Terry: “Dit is een droom die werkelijkheid wordt”

Geen club die zo stijlvol opwarmt als KAA Gent. De spelers dragen vanaf dit weekend voor de match een gloednieuw shirt ontworpen door kunstenaar Bert Huyghe en grafisch vormgever Terry Kritis, beiden fervente Buffalo’s.

KAA Gent, club van ons hart, maar de afgelopen jaren was niet elke outfit van de Buffalo’s er een waar je ook naast het veld mee scoorde. Een doorn in het oog van heel wat goedgeklede supporters die hun liefde voor de Gantoise meer dan 90 minuten per week wilden uitdragen.

Fans Bert Huyghe en Terry Kritis, respectievelijk kunstenaar en grafisch vormgever, brengen daar verandering in. “Ik heb op voetbal geïnspireerde schilderijen gemaakt en ken Christopher Ryckaert van de fanshop in het stadion. Zo zijn Terry en ik in contact gekomen met KAA Gent, dat iets speciaals wilde doen voor de tiende verjaardag van hun Arena”, vertelt Bert Huyghe. “Het toffe aan een shirt voor tijdens de opwarming is dat daar geen logo’s van sponsors op staan waar je rekening mee moet houden.”

Foto: Carlo Coppejans
Foto: Carlo Coppejans

De grens tussen mode en sportkleding wordt steeds dunner en Huyghe en Kritis wilden absoluut een shirt ontwerpen dat supporters met trots en stijl kunnen dragen tijdens hun dagelijkse leven. “We hebben verschillende ontwerpen ingestuurd. Het finale model is blauw en heeft een witte print die geïnspireerd is op de bekende LED-verlichting van het stadion”, zegt Huyghe.

De twee ontwerpers zijn al jaren fervente Buffalo’s. Wanneer zondag tegen Club Brugge de spelers in hun outfit het veld op komen, is dat een droom die werkelijkheid wordt. “Dat gevoel zal waarschijnlijk moeilijk te beschrijven zijn. We vragen al lang om zoiets te mogen doen en nu wordt die droom eindelijk werkelijkheid”, zegt Kritis.

Lovende reacties

Het opwarmshirt is vanaf nu te koop in de fanshop en webshop (prijzen variëren tussen de 50 en 55 euro al naargelang de maat). Dat betekent niet noodzakelijk het einde van de samenwerking tussen de ontwerpers en KAA Gent, zegt Tyas Kastelijn, Commercial Manager van KAA Gent.

“Het is de eerste keer dat we Gentse kunstenaars betrekken bij een ontwerp en het was een mooie kruisbestuiving met onze kledingpartner, CRAFT. We zijn trots op dit mooie shirt en krijgen lovende reacties. Dat opent perspectieven voor de toekomst, zeker rekening houdend met onze 125-jarig bestaan binnenkort. Of er ook eens een eerste wedstrijdshirt kan worden ontworpen? Over alles kan gepraat worden.”

Tot slot: in een ver verleden droomde Huyghe van een carrière als profvoetballer, maar verder dan cafévoetbal is de kunstenaar nooit geraakt. “Het is fantastisch om te zien dat ik dankzij mijn schilderijen en ontwerpen nu toch aan de top van het voetbal ben geraakt!”