De drie nieuwe cafébazen willen samen het Sint-Nicolaasplein doen heropleven. Foto yjs

Kersverse cafébazen Sint-Nicolaasplein zetten de tapkranen weer open na moeilijke periode

SINT-NIKLAAS - De heropening van cafés Las-Caux en Oud Rethorica op het geplaagde Sint-Nicolaasplein staat voor de deur. Vrijdagavond zet Tom Van Gorp opnieuw de tapkranen open in Las-Caux en een weekje later openen Chris Van Landeghem en Jean Foubert van Oud Rethorica hun zaak, die zal worden omgetoverd tot ‘Local Café. “Beide zaken hebben hun eigenheid, maar we hebben één gemeenschappelijk doel: van het plein weer the place to be maken”, aldus het drietal.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar met de heropening van cafés Las-Caux en Oud Rethorica ziet de toekomst van het Sint-Nicolaasplein er opnieuw wat rooskleuriger uit.

Vrijdagavond opent kersvers uitbater Tom Van Gorp de deuren van Las-Caux. “Aan het concept is niks gewijzigd, Las-Caux heeft een mooie geschiedenis en die wil ik absoluut behouden. Infrastructurele wijzigingen gaan doorvoeren heeft ook weinig zin, aangezien het gebouw in 2024 tegen de grond gaat. Ik ben ervan overtuigd dat de jeugd opnieuw zal afzakken naar het plein”, vertelt Tom. “We toveren Las-Caux tijdens het openingsweekend zoals weleer om tot een danscafé. Als ik de reacties hoor en lees, merk ik dat de Sint-Niklazenaars echt wel op hete kolen zitten.”

 

Tom opent vrijdagavond de deuren van Las-Caux. Foto yjs

Ook bij de buren van Oud Rethorica zijn nieuwe uitbaters Chris Van Landeghem en Jean Foubert volop bezig met de laatste voorbereidingen voor de opening van volgende week vrijdag. “We veranderen de naam in Local Café, een kroeg voor lokale inwoners én vooral voor iedereen”, vertellen Chris en Jean. “Die rebranding zal duidelijk merkbaar zijn aan de gevel, maar ook in de zaak. Generaties lang vonden alle inwoners vlot hun weg naar het plein en het deed toch wel pijn om die situatie zo achteruit te zien gaan. We zijn ervan overtuigd dat zowel de jeugd, maar ook alle andere cafégangers ervoor zullen zorgen dat het Sint-Nicolaasplein weer de uitstraling van vroeger zal krijgen.”

 

Chris en Jean vormen Oud Rethorica om tot Local Café. Foto yjs

Terrasjes

Wie Sint-Nicolaasplein zegt, denkt automatisch ook de vele terrasjes op het plein en daarvoor trekken beide zaken aan hetzelfde zeel. “Hoe meer cafés hier, hoe beter”, klinkt het bij de drie heren. “De zaken hebben hun eigenheid, maar we zien elkaar eerder als collega’s dan als concurrenten. Binnenkort bekijken we hoe we de terrasruimte gaan invullen om ervoor te zorgen dat bij de eerste zonnestralen opnieuw heel wat Sint-Niklazenaren een frisse pint kunnen komen drinken op een goedgevuld en gezellig Sint-Nicolaasplein. Doe daar nog de cruciale zomersevent van de stad bij en we het plein wordt opnieuw the place to be.”