Picture1

Kletterende hakken of blaffende hond: ‘Burometer’ brengt overlast in kaart

GENT - Afgelopen weekend organiseerde projectontwikkelaar Revive het eerste Ghent Proptech Start-up Weekend. Tijdens het evenement bracht Revive mensen uit de sector samen om na te denken over verschillende thema's als vergroening, de toekomst van werk, slimme mobiliteit en betaalbaar wonen. Toon Kympers (54) viel in de prijzen met een innovatieve oplossing tegen overlast door omwonenden: de Burometer.

"We merken dat het voor ondernemers moeilijk is om met innovatieve ideeën in de vastgoedwereld aan de slag te gaan", legt Jeroen Coupé, Innovation Manager bij Revive, uit. "De sector is vaak nogal conservatief en het is dan ook moeilijk om een plek te vinden om te experimenteren. Met dit nieuwe evenement willen we innovatieve ideeën aanmoedigen en implementeren in de sector."

Brainstorm

In totaal bracht de projectontwikkelaar veertig knappe koppen uit de sector bij elkaar. Elk hadden ze één minuut de tijd om hun idee voor te stellen.

"Er was bijvoorbeeld een Tunesisch meisje dat twee nichtjes verloren heeft door CO-vergiftiging", vertelt Toon Kympers, die zelf Marketing en Sales Director is bij Revive. "Ze kwam daarom met een idee om CO-meters goedkoper te kunnen verdelen in armere landen. Daarnaast waren er ook meer technische ideeën over bijvoorbeeld energiebeheer."

 

In totaal bracht de projectontwikkelaar veertig knappe koppen uit de sector bij elkaar.

“Wie snurkt, weet dat zelf meestal niet.”

Het was uiteindelijk een vakjury die het idee van Toon Kympers bekroonde tot winnend concept. Samen met drie andere deelnemers, de Hongaarse studente Levente Kátai-Pál, Diedier De Vriese (Immobel) en Cristina Vanlook (Revive), werkte hij het idee verder uit.

“Gezinnen in appartementen leven boven, onder en naast elkaar”, zegt Kympers. “Daarvoor bestaan allerlei juridische regels, maar de sociale interacties zijn vaak niet genormeerd. Overlast door geluid en geur zorgt vaak voor ergernis bij omwonenden, en dat willen we tegengaan.”

“Vaak weten mensen niet dat ze overlast creëren”, gaat hij verder. “Wie snurkt, weet dat zelf meestal niet. De beste sensoren van overlast zijn de omwonenden zelf. We ontwikkelen daarom een toepassing die mensen in staat stelt deze te registreren.”

Geen kliklijn

“Als je overlast ervaart, bijvoorbeeld door een blaffende hond of een bovenbuur met hoge hakken, kan je dat aangeven via een online platform door een QR-code te scannen. De toepassing werkt met geo-lokalisatie, dus de plaats wordt automatisch in de databank opgenomen. Onze ‘Burometer’ is zo de barometer van de buurt. Via het systeem worden mensen attent gemaakt op overlast.”

Maar is de Burometer dan geen kliklijn, waar buurtbewoners anoniem hun frustraties uiten? “Daar daagde de jury me ook op uit”, vertelt Kympers. “We dachten daarom enkele zaken uit om de toepassing sociaal verantwoord te maken. Zo kan je ook zelf via de Burometer overlast aankondigen aan de omwonenden, bijvoorbeeld als je een feestje geeft, en is er een beloningssysteem voor het naleven van gemaakte afspraken. Het belangrijkste is dat we met dit systeem de verzuring bestrijden.”