Nieuws Oost-Vlaanderen KMO krijgt verhoogde fiscale aftrek voor digitale investeringen

KMO krijgt verhoogde fiscale aftrek voor digitale investeringen

KMO krijgt verhoogde fiscale aftrek voor digitale investeringen

642x999_7232803De ministerraad keurde op 30 oktober op voorstel van financieminister Johan Van Overtveldt een ontwerp van koninklijk besluit goed dat het wetboek van de inkomstenbelastingen wijzigt wat de investeringsaftrek voor digitale investeringen betreft.

Het ontwerp heeft tot doel om een toename van investeringen van kleine en middelgrote ondernemingen te ondersteunen in de domeinen van digitalisering van commerciële transacties en cybersecurity. Kleine Belgische ondernemingen realiseren slechts 2,4% van hun omzet online, terwijl het Europese gemiddelde 6% bedraagt. In sommige landen realiseren kleine ondernemingen meer dan een kwart van hun omzet online. Het is dus volgens Van Overtfeldt primordiaal fiscale maatregelen te treffen die de kmo ertoe aanzetten te investeren in hun online aanwezigheid.

De programmawet van 10 augustus 2015 heeft de verhoogde investeringsaftrek uitgebreid tot digitale investeringen in de domeinen van de cybersecurity en de elektronische handel. Het ontwerp van koninklijk besluit dat werd goedgekeurd, bepaalt welke verschillende categorieën van investeringen in aanmerking komen voor de investeringsaftrek voor digitale investeringen, net als de criteria die van toepassing zijn voor elk van deze investeringscategorieën.

Het ontwerp wordt voor advies aan de Raad van State voorgelegd en zal nadien ter ondertekening aan de koning worden voorgelegd.

Concreet gaat het om drie soorten investeringen die nu dus ook onder de verhoogde investeringsaftrek vallen: aankoop van betaalterminals, systemen voor elektronische facturatie en beveiliging van ICT. Deze investeringen geven recht op een verhoogde investeringsaftrek, namelijk het basispercentage plus 10 percentpunten. UNIZO drong hier al langer op aan, in het belang van de ondernemers. “Een verhoogde investeringsaftrek stimuleert ondernemers om te digitaliseren”, aldus UNIZO. De maatregelen gaan in werking vanaf het aanslagjaar 2016.
 
De helft van de ondernemers heeft volgens UNIZO  zijn eigen betaalterminal, de andere helft huurt. Wie de terminal aankoopt, zal nu dus kunnen rekenen op een verhoogde investeringsaftrek. Dat zal ondernemers aanmoedigen om meer gebruik te maken van elektronisch betaalverkeer.

Uit onderzoek van UNIZO blijkt ook dat bijna de helft niet elektronisch factureert. 45% factureert via PDF, 2,3% via een gecertificeerde PDF en 5,3% via een digitaal platform. Ook de laatste cijfers van DAV tonen dat nog maar 8,72% van de ondernemingen ‘echt’ elektronisch factureert. Een verhoogde investeringsaftrek stimuleert ondernemers om meer elektronisch te factureren, wat veel voordelen oplevert. Elektronisch factureren is sneller, geeft minder papierwerk en is veiliger.

Bijna 1 op 8 ondernemers krijgt te maken met hacking van het IT-systeem. Een verhoogde investeringsaftrek voor systemen voor de beveiliging van informatie, netwerken en ICT-installaties is wederom een stimulans voor ondernemingen  om zich voldoende te wapenen tegen internetcriminaliteit.

.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.