ORCoffee Tom Janssen en Katrien Pauwels (links), Wouter Helsen (rechtsboven) en Stef Lefebre (rechtsonder).

Koffiebranderij OR Coffee Roasters wordt overgenomen en krijgt nieuwe manager

Na 23 jaar laten oprichters Tom Janssen en Katrien Pauwels hun succesvolle onderneming over aan Anaerobic Holding, met zijn andere dochterbedrijf Mister Barish een vaste waarde in de wereld van koffieautomaten voor thuis en op kantoor. Voormalig OR-werknemer Wouter Helsen (36) komt aan het hoofd van het bedrijf.

OR Coffee Roasters werd in 2001 opgericht door Tom Janssen (56) en zijn vrouw Katrien Pauwels (49). Wat startte met een kleine winkel in Aalst, groeide snel uit tot één van de eerste en populairste specialty coffees van het land.

“Toen we 23 jaar geleden startten, wisten koffiebranders hier nauwelijks waar hun bonen vandaan kwamen", legt Tom Janssen uit. "Blends? Daar deed men toen heel mysterieus over. OR Coffee was een van de eerste roasters die open communiceerde over de origine en samenstelling van zijn koffie en die opleidingen organiseerde om koffie te leren zetten en proeven. Intussen veranderde de kennis over het product aanzienlijk."

Omdat het dagelijks opvolgen van de branderij veel tijd inneemt en Janssen zich weer voluit wil focussen op zijn rol als quality grader (een gediplomeerd expert die kwaliteitskoffie proeft en screent op defecten) bij OR Coffee Roasters, besloten Tom en Katrien onlangs om hun bedrijf over te laten aan de eigenaars van Mister Barish Beans & Machines uit Antwerpen.

Zij brachten beide merken onder in de nieuwe Anaerobic Holding. "Waar OR Coffee Roasters in het verleden voornamelijk op de B2B- en horecamarkt focuste, zullen we ons nu ook meer richten naar de individuele consument. We verwachten om tegen eind 2025 al 30 % meer groene koffiebonen te verwerken", zegt General manager Stef Lefebre.

OR School

Met Wouter Helsen (36) komt een bekend gezicht aan het hoofd van OR Coffee Roasters. In 2012 startte hij als barista in één van de Brusselse OR-koffiebars en deed hij ook de kwaliteitscontrole van de drie andere OR-bars in Brussel en Gent. Daarna richtte hij de OR School op, voor iedereen die meer wil leren over koffie, of ervan droomt een eigen koffiebar op te starten.

"We gaan full force om de individuele klant nog beter te bereiken", zegt Wouter. "In verschillende experience stores zullen we de community van home barista’s, professionals en andere koffieliefhebbers bijeen brengen voor evenementen en opleidingen. Ik ben fier te kunnen zeggen dat we al twee prachtige merken mogen aanbieden: La Marzocco en La Pavoni.”