Nieuws Oost-Vlaanderen Krijgt u betere medewerkers met andere vacatureteksten?

Krijgt u betere medewerkers met andere vacatureteksten?

Krijgt u betere medewerkers met andere vacatureteksten?

David Jones, M.D.Bij veel bedrijven blijft de zoektocht naar talent een belangrijke opdracht. Om betere kandidaten te krijgen, zouden ze misschien wel de teksten van hun vacatures moeten aanpassen. Tot die conclusie komt althans David Jones, professor aan de van de universiteit van Vermont.

Een typische vacature legt volgens Jones de nadruk op de eisen van de werkgever aan de toekomstige medewerker: bijvoorbeeld een academische graad, specifieke vaardigheden of ervaring of  stressbestendigheid.

Jones ontdekte dat wanneer werkgevers de nadruk leggen op wat de werkgever aan de medewerker te bieden heeft, zoals autonomie, carrièremogelijkheden en inspraak bij belangrijke beslissingen, dat resulteerde in een betere match. De aangenomen medewerker past beter bij de organisatie. Bovendien leverde een dergelijke vacaturetekst meer goed gekwalificeerde sollicitanten op.

Voor het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het Journal of Business and Psychology, manipuleerden de onderzoekers echte vacatureteksten van een bedrijf in Canada. Een dergelijk experiment met echte sollicitanten werd niet eerder uitgevoerd.

Vacatures waarin de nadruk lag op wat de organisatie te bieden heeft, om aan de behoeften van de sollicitant tegemoet te komen, leverden drie keer meer gekwalificeerde sollicitanten op dan vacatures waarin de functie-eisen centraal stonden. De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op 991 sollicitanten die reageerden op 56 vacatures.

Bij het opstellen van de vacature moet rekening gehouden worden met de psychologische behoeften die voortvloeien uit de zelfbeschikkings- en motivatietheorie. Daarbij kan gedacht worden aan autonomie, respect, de behoefte om te groeien en ontwikkelen en het gevoel hebben bij te dragen aan het succes van de organisatie.

Jones geeft als voorbeeld van zinnen  die gericht zijn op de behoeften van sollicitanten bijvoorbeeld de volgende twee zinnen op “Je krijgt de mogelijkheid om aan verschillende projecten te werken, waardoor je op verschillende terreinen vaardigheden ontwikkelt” en “Medewerkers hebben vele carrière- en promotiemogelijkheden binnen de organisatie. Je krijgt de kans om met talentvolle mensen samen te werken.”
Hebt u ervaring met verschillende vacatureteksten en met de resultaten die dat oplevert, laat het ons dan gerust weten.

 

Reageer op dit bericht

Sector
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.