Nieuws Oost-Vlaanderen Kunststofverwerkers vragen innovatiesteun

Kunststofverwerkers vragen innovatiesteun

Kunststofverwerkers vragen innovatiesteun

0000000000000mcmDe kunststofverwerkende industrie in België is een van de koplopers in Europa op het vlak van de circulaire economie: liefst 97% van het ingezamelde kunststofafval krijgt een nuttige toepassing via recyclage of energierecuperatie. Om die koppositie te versterken, moet ons land inzetten op technologische innovaties en efficiëntere inzamelmethodes om nog meer huishoudelijke en industriële kunststofverpakkingen te recycleren tot hoogwaardige grondstoffen. Die boodschap wil de sectorfederatie Federplast.be de komende tijd benadrukken. Federplast vertegenwoordigt 254 bedrijven, met 23000 werknemers en een gezamenlijke omzet van 8 miljard euro. Ook heel wat oost-Vlaamse bedrijven zijn trouwens lid van Federplast, van Amerplastics uit Zelzate tot Trelleborg Wheel uit Evergem.

In België wordt 41% van alle kunststofverpakkingen ingezameld. Daarmee doet ons land, volgens een recente studie van koepelorganisatie PlasticsEurope, beter dan het Europees gemiddelde. De Europese Commissie wil via een ‘Circular Economy Package’ afval tot een minimum beperken en producten en materialen aan het eind van hun levensduur opnieuw in de economische kringloop integreren, bijvoorbeeld door gerecycleerde materialen te hergebruiken als grondstof. In die optiek streeft Europa tegen 2025 naar de recyclage van 55% van al het kunststofafval.

Dit betekent dat ons land op minder dan 10 jaar 15% meer kunststofverpakkingen zal moeten inzamelen voor recyclage en hergebruik. Het groeipotentieel ligt vooral in het beter sorteren en selectief ophalen van huishoudelijke afvalstromen. Elk jaar belandt er per inwoner nog altijd zowat 8,5 kilogram aan kunststofverpakkingen bij het restafval, zo blijkt uit een recente studie van de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij Ovam.

“De circulaire economie biedt voor de kunststofverwerkende industrie kansen om duurzaamheid te combineren met waardecreatie”, zegt Petri Ven, Secretaris-Generaal van Federplast.be. “Het is een opportuniteit om hoogtechnologische innovaties in recyclagetechnieken te stimuleren zodat we afvalstromen maximaal kunnen omvormen tot nieuwe, kwaliteitsvolle grondstoffen. Daarvoor moeten we de hinderpalen in de wetgeving over het gebruik van dergelijke grondstoffen wegwerken en onze sorteer- en ophaalmethodes optimaliseren. Zo kan België de Europese doelstellingen voor recyclage en hergebruik halen, het voortouw nemen in de circulaire economie én zelf basisgrondstoffen produceren in plaats van ze te moeten invoeren. Gelijke spelregels voor alle Europese lidstaten zijn evenwel noodzakelijk om deze uitdaging aan te pakken.”

Volgens een studie die PwC op mijn vraag heeft uitgevoerd, kan de omschakeling naar een circulaire economie voor de chemiesector in België een groei betekenen tussen de 2,27 en 6,3%”, zegt minister Marie Christine Marghem (foto). “Het is daarom belangrijk dat een sleutelsector als de kunststoffen mee het voortouw neemt en nadenkt hoe eco-design of een intelligent productontwerp kan zorgen voor minder afval en een optimale recycleerbaarheid. Om de circulaire economie een duw in de rug te geven, werk ik aan een aanpassing van het wettelijk kader rekening houdend met de technische en economische vereisten. De resultaten van een audit over de wetgeving worden verwacht tegen de zomer.”

De kunststofverwerkende industrie in België behoort tot de wereldtop. Met slechts 2,2% van de Europese bevolking is ons land goed voor 10% van de kunststofproductie en 5% van de kunststofverwerking in Europa. Met initiatieven als PlasticLab in Vlaanderen en Plastimobile in Wallonië en Brussel sensibiliseert de sector jaarlijks 14.500 jongeren om verantwoord om te springen met kunststoffen, zodat ze beter sorteren. Kunststoffen spelen ook een cruciale rol in betere verpakkingen voor een langere bewaring van voedingsmiddelen of lichtgewichtmaterialen voor een lager brandstofverbruik in voertuigen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.