Het Hof van Herzele zit wat verstopt in een steegje aan het Sint-Baafsplein, maar vaste klanten vinden al twintig jaar hun weg naar het lunchrestaurant. Peter Vueghs roert er in de potten en Laurence Quintelier neemt er de zaal voor haar rekening. Het middeleeuwse pand is van haar moeder, die het twintig jaar geleden aankocht.
Laurence is van opleiding juriste en criminologe, maar rolde toch in de zaak. “Toen ik afstudeerde, hadden ze vervanging nodig in het restaurant. Ik wilde dat wel even doen en ben uiteindelijk niet meer vertrokken. Mijn man Peter is later aan de slag gegaan als chef in de keuken”, vertelt ze. Laurence en Peter werden tien jaar geleden de zaakvoerders van het Hof van Herzele.
Het koppel maakte een lunchrestaurant en tearoom van de zaak, die elke middag vol zit met vaste klanten. Maar na al die jaren zijn de zaakvoerders toe aan iets anders. Ze houden de zaak open tot 29 februari en nemen daarna even rust. “Ik heb het twintig jaar graag gedaan, maar het is mooi geweest nu. We weten nog niet wat er na de rust volgt. Misschien doe ik wel nog iets met mijn diploma als juriste.”
Versgedraaid ijs
Wat er met het restaurant zal gebeuren, weet het koppel wel al. Laurence haar broer Maxim, zaakvoerder van het gekende ijssalon Cremerie Gerard in de Limburgstraat, verhuist zijn zaak naar het pand. “Zo blijft het in de familie. Dat was altijd al het plan, maar de verhuis is enkele jaren vervroegd”, vertelt hij. Twee jaar geleden bouwde hij nog maar een nieuwe toog in zijn ijssalon.
De opening van het ijssalon op het Sint-Baafsplein is voorzien voor in april. Maxim blijft het dagverse ijs draaien en verse ijscoupes worden het stokpaardje van de zaak. “Zoiets bestaat nog niet in Gent denk ik. Verder beginnen we ook met een kleine lunchkaart en serveren we pannenkoeken en wafels.” Binnen is plaats voor vijftig personen, en in de kelder en op het terras kunnen telkens veertig personen zitten.