Bart Claessens, Floris Vandamme, Michelle Weyns en Aron Van Caekenberghe Bart Claessens, Floris Vandamme, Michelle Weyns en Aron Van Caekenberghe hebben samen al drie cafés in Gent. Foto: IF

Legendarisch volkscafé heropent de deuren: “Het werd opgefrist, maar de oude charme blijft behouden”

Het imperium van Bart Claessens, Floris Vandamme, Michelle Weyns en Aron Van Caekenberghe breidt verder uit. Na de Afsnis, Het Spijker en Funke volgt nu ook café Marimain. De legendarische kroeg waar volksacteur Romain Deconinck nog pinten tapte heropent donderdag.

Zo goed als elke Gentenaar kent de Marimain, vlak naast de Minardschouwburg, maar zeker niet elke Gentenaar weet dat de naam nog verwijst naar Mary Brouillard en Romain Deconinck. Het koppel – zij actrice, hij een Gents theatermonument – hield samen het café open.

Erger is dat er al twee maanden geen bier vloeit uit de kranen van de Marimain. Gelukkig komt er donderdag vanaf 16 uur een einde aan die droogte: vier ondernemers geven het legendarische café een nieuw leven. “We geven twee gratis vaten weg”, zegt één ervan, Bart Claessens. Vanaf vrijdag zal Marimain weer elke dag open zijn van 10 uur tot in de vroege uurtjes.

Splinternieuw

“Marimain is één van de cafés die het langste bestaan in Gent”, zegt Claessens. “Net zoals de Afsnis en Het Spijker. Het café is opgefrist, maar je zal niet het gevoel krijgen dat je in een splinternieuwe zaak binnenstapt. De oude charme werd behouden. Bij Het Spijker hebben we dat ook gedaan en dat werkt.”

Bezoekers kunnen vanaf nu ook een ontbijtkoek of hapjes bestellen. “Marimain is geen eetcafé geworden, maar je zal toch meer kunnen krijgen dan een zakje chips of een droge worst.” Denk aan tapasplanken, croque monsieurs uit het vuistje of soep met brood. Het terras werd ook vernieuwd, net zoals de toiletten, de meubels en de toog.

Bart, Aron, Michelle en Floris voor de Marimain. Foto: if

Claessens neemt het café over samen met Floris Vandamme, Michelle Weyns en Aron Van Caekenberghe. De vier ondernemers zijn niet aan hun proefstuk toe. In 2021 namen ze café Afnis over aan Sint-Jacobs. Kort daarna startten ze de nachtclub Funke op, naast de deur.

In 2022 namen ze Het Spijker over, en nu volgt ook Marimain. De twee cafés waren jarenlang in handen van Leo Verstappen, tot de ene na de andere op de fles ging ten gevolge van een systeem met ‘zwarte’ vaten bier. Het appartement boven café Marimain wordt gerenoveerd en verhuurd via Airbnb, net zoals het appartement boven Het Spijker.