Nieuws Linde ziet elektrische trucks aan belang winnen

Linde ziet elektrische trucks aan belang winnen

Linde ziet elektrische trucks aan belang winnen

Steeds meer bedrijven schakelen over van thermische trucks naar elektrische toestellen. Ook in Oost- en West-Vlaanderen stijgt de interesse, merkt Motrac. Via een kosten-batenanalyse helpt Motrac hen aan de meest toepasselijke en voordelige truck. De voordelen nemen bij elektrische trucks de bovenhand, op vlak van milieu, gezondheid, onderhoud, levensduur, ergonomie van medewerkers en ga zo maar door, weet Motrac.

Het aandeel thermische trucks bedroeg enkele jaren geleden nog meer dan 20% van de totale markt. Vandaag gaat het om slechts 15%.

Elektrische trucks worden echter al jarenlang gebruikt, voornamelijk in de retail en bij logistieke of voedingsbedrijven. Daar merkt Motrac nu dat er meer wordt overgeschakeld van de klassieke loodzuuraccu’s naar lithium-ion batterijen. Ook in de zware industrie, zoals hout-, metaal- of textielverwerkende bedrijven, neemt de interesse in elektrische toestellen toe.

Meer voor- dan nadelen

Reden is dat elektrische trucks vandaag veel geavanceerder zijn. Ze zijn beschermd tegen vochtige omstandigheden en kunnen zelfs met een gesloten cabine en verwarming geleverd worden. De Li-iontechnologie laat bovendien toe dat deze trucks rechtstreeks op het stroomnet kunnen worden aangesloten en batterijwissels niet langer nodig zijn. Daarbij komt ook nog de kortere laadtijd en de mogelijkheid tot tussentijds laden.

Uiteraard passen de elektrische vorkliften ook perfect in een CO2-neutrale strategie van ondernemingen. Ze zijn compacter, emissievrij en maken geen lawaai. Neem bijvoorbeeld de textielindustrie, waar vaak vele thermische trucks op een beperkte ruimte actief zijn. De uitstoot van CO-gas kan bij bepaalde concentraties de gezondheid van medewerkers schaden, maar ook producten verkleuren. Met elektrische toestellen is dat van de baan.

De juiste oplossing

Motrac biedt een kosten-batenanalyse aan en gaat na welk toestel via welke formule de beste match met het bedrijf vormt. Naast de initiële investeringskost bekijken ze de total cost of ownership. Daarbij analyseert Motrac de energie- en onderhoudskosten, de laadinfrastructuur, het werkregime, enzoverder. Op basis daarvan geven ze aan of een aankoop dan wel verhuur interessanter is.

Nog interessant is de Lithium Rental Pool, een huurformule van Li-ionbatterijen die ondernemingen toelaat om bij groei op te schalen naar zwaardere batterijen en vice versa. Dit drukt de initiële investering en biedt de nodige flexibiliteit.

In het merendeel van haar trucks biedt Linde Material Handling optioneel Li-ionbatterijen aan. De MT15 elektrische transpallet is daar standaard mee uitgerust. Dit jaar zet Linde Material Handling verder in op de vernieuwing van hun elektrische assortiment met onder andere de lancering van een volledig nieuwe truck. Daarnaast bouwen ze verder aan de ontwikkeling van waterstoftechnologie: nog duurzamer en meer tijdbesparend.

Motrac biedt een totaaloplossing aan voor intern transport en industriële reiniging dankzij de A-merken Linde en Tennant.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.