Inge Matthys Inge Matthys houdt aan haar jaren in Lingerie Venus een vat vol anekdotes over. Foto: pvs

Lingerie Venus sluit na 70 jaar de deuren: “De babbel en het contact met de mensen ga ik missen”

Temse moet het vanaf zaterdag 1 juni met een handelszaak minder stellen in het centrum. Zaakvoerder Inge Matthys (65) sluit haar Lingerie Venus en gaat van een welverdiend pensioen genieten. “De babbel en het contact met de mensen ga ik missen. Dat mijn klanten hier met een goed gevoel buiten stapten, daar deed ik het voor”, zegt Inge.

Inge nam 37 jaar geleden Lingerie Venus in de Akkerstraat over van haar schoonmoeder – de zaak bestaat nu 70 jaar – en daar had ze wel wat voor over. “Ik heb bestuurswetenschappen gestudeerd en werkte destijds als ambtenaar bij de gemeente Temse”, zegt ze. “Mijn omgeving verklaarde me gek. ‘Ga jij je vaste job opgeven?’, zeiden ze. Maar ik deed het toch en ik heb er geen dag spijt van gehad.”

Scheepsramp

De zaakvoerster kan 37 jaar later tevreden terugblikken op een boeiende carrière, gevuld met de nodige anekdotes. Zo werd de opening van haar zaak overschaduwd door een ramp die heel België op dat moment in de ban hield, namelijk het zinken van de Herald of Free Enterprise. De ergste scheepsramp in de Belgische geschiedenis, waarbij 193 mensen om het leven kwamen. “Het had een feest moeten zijn, maar iedereen zat in de woonkamer voor de televisie gekluisterd”, zegt Inge.

Moordzaak

De zaakvoerster speelde ooit zelfs een rol in een moordzaak. De politie was op zoek naar de identiteit van een man die vermoord teruggevonden werd in Aalst. “Plots stond de federale politie hier. Ze zeiden dat ze zochten naar een naald in een hooiberg en ze hoopten dat ik hen daarbij kon helpen”, vertelt Inge.

“De man had namelijk een onderbroek van Abanderado aan, in de maat extra small. Ik had de enige winkel in Vlaanderen die dat model, een groene slip met palmboompjes, verkocht. Jammer genoeg kon ik ze niet verder helpen met de identiteit van de man.”

Zelfvertrouwen

Naast de sappige anekdotes zal Inge vooral het contact en de babbel met de klanten en vertegenwoordigers missen. “Mijn klanten oplossingen bieden en zorgen dat ze hier met een goed gevoel buiten gaan, daar deed ik het voor”, zegt Inge. “Iedereen was hier welkom. Ik had veel vaste klanten, die hier na verloop van tijd ook met hun dochters kwamen. Onlangs zei een mama tegen mij dat ik haar dochters over de schreef getrokken heb om te durven passen. Ik heb voor zelfvertrouwen gezorgd bij jonge meisjes en dat doet mij plezier.”

Inge geeft nog een goede raad mee. “Draag een goede beha en je voelt je onmiddellijk veel beter in je vel”, zegt ze.

“Mijn klanten oplossingen bieden en zorgen dat ze hier met een goed gevoel buiten gaan, daar deed ik het voor”

Inge Matthys

Inge met Karen Damen, die met een lingeriemerk een collectie op de markt bracht die te koop was bij Lingerie Venus. Foto: IF

Dat haar klanten Inge en haar zaak gaan missen, staat als een paal boven water. “Ik ben geschrokken van alle positieve reacties en hoeveel ik voor hen betekend heb. Sommigen vragen aan mij om hun maten op te schrijven voor in de toekomst. Dat is wat ik na al die jaren op het zicht zag”, vertelt ze met een lach.

Nieuw hoofdstuk

Vrijdag trekt Inge voor de laatste keer de deur van haar lingeriezaak achter zich toe. “Het was een moeilijke beslissing. Ik wou nog even voortdoen, maar mijn pensioen staat voor de deur. Gelukkig ging de uitverkoop heel vlot en ik ben blij dat ik vooral mijn vaste klanten er mee heb kunnen helpen”, zegt ze. “Er start voor mij een nieuw hoofdstuk, waar ik hopelijk wat meer tijd voor mezelf en de kleinkinderen heb. Grootse plannen heb ik niet, maar een paar reisjes komen wel op de planning.”