Nieuws Oost-Vlaanderen Lokale ondernemers brengen proefbox uit met assortiment alcoholvrije dranken

Lokale ondernemers brengen proefbox uit met assortiment alcoholvrije dranken

Lokale ondernemers brengen proefbox uit met assortiment alcoholvrije dranken

SCHELLEBELLE – Tournée Minérale staat opnieuw voor de deur. In het kader van deze maand zonder alcohol, waar steeds meer Belgen aan deelnemen, brengt foodlab en incubator Proef een proefbox uit. Acht alcoholvrije dranken in 1 unieke ontdekkingsdoos. Acht Vlaamse ondernemingen, veelal kleine start-ups, die de hand in elkaar slaan.

Het is Maxime Willems van Proef uit Schellebelle die met het idee kwam. “Al deze ondernemers zijn ooit bij mij gekomen om hun product op punt te stellen in het gedeelde productielab dat ik ter beschikking stel. Deze jonge starters beschikken vaak over een klein marketingbudget. Daarom kwam ik op het idee om voor Tournée Minérale een proefdoos samen te stellen en als groep naar buiten te komen. In België worden heel veel smaakvolle alternatieven gemaakt voor alcohol, maar weinig mensen zijn op de hoogte van hun bestaan. Met deze proefbox krijgen ze de kans het ruime assortiment aan lokale producten te proeven.”

Renard Drinks

Renard Drinks is van oorsprong een Gents familiebedrijf ontstaan in 1890, maar failliet gegaan in 1930. Vorig jaar besliste achterachterkleindochter Magali Renard het bedrijf nieuw leven in te blazen samen met zakenpartner Jessica Torres Hurtado. Ze brachten een assortiment van 3 alcoholvrije dranken op basis van appel op de markt die, anders dan de typische zoete limonades en cola’s, perfect bij bepaalde gerechten passen. Zo voegen ze onder andere dille en dragon, aalbessen en laurier of toetsen van walnoot en alpenkruiden toe.

Mirabel

Het tweede drankje in de box is een artisanale sirooplimonade. Annelies Pede en Igor Van Herzele uit Zottegem wilden met een gezonder alternatief komen voor de klassieke limonades. “We maken alles zelf met lokale producten van boeren uit de streek en kruiden uit onze eigen tuin. Naast onze 3 vaste smaken werken we voornamelijk seizoensgebonden.” Mirabel verdeelt voornamelijk aan horeca en ontwikkelt ook nieuwe smaken op vraag van de klant.

 

FERM Kombucha

Gentenaar Wouter Vandegehuchte is oprichter van FERM. Sinds 2016 brouwt hij in Schellebelle Kombucha. Deze gefermenteerde thee heeft een licht zurige smaak en sprankelt op de tong. “Ik heb 3 smaken: de gember-citroen, lavendel-munt en mandarijn-steranijs.” Intussen verdeelt Wouter zijn producten aan zo’n 120 horecazaken in alle Vlaamse grootsteden. “Ik kreeg ook al vraag vanuit de retail, maar ik wil alles stap voor stap aanpakken. In februari start ik met de verkoop aan particulieren via de webshop www.fermdrinks.be. Daarna kijken we verder wat de mogelijkheden zijn.”

Het buitenbeentje

Ook Caves Sint Amand uit Sint-Amandsberg stapte onverwacht mee in het project. “Ik was enigszins verrast toen Maxime mij vroeg of we met onze mocktail mee wilden doen. Wij zijn een familiebedrijf dat sinds 1964 wijnen importeert en zelf alcoholische dranken produceert. Al van in de jaren 90 hebben wij ook een mocktail op de markt op basis van fruitaroma’s. Dit is eigenlijk een heel basic, low budget product waar we nooit veel merchandising rond gedaan hebben, maar dat verrassend goed aanslaat.”

Ook zij doen mee

Ten slotte vind je ook het elegant parelend, non-alcholoisch aperitief BRUSQ uit Brugge en een artisanale gin van Proef in de box terug. De siroop van het Leuvense PURE kan dan weer aangelengd worden met het natuurlijke bronwater van Ginstberg uit Oosterzele.

De Doos kan zowel door particulieren als zelfstandigen besteld worden en dient als kennismaking met alle producten van de deelnemende startups en partners. Momenteel kan de Proef Box via pre-order gereserveerd worden. Vanaf 1 februari is deze ook op de webshop te bestellen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.