Nieuws Oost-Vlaanderen Lokeren krijgt goed financieel rapport van VOKA

Lokeren krijgt goed financieel rapport van VOKA

Lokeren krijgt goed financieel rapport van VOKA

00000000lokeElk jaar maakt Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland een uitgebreide financiële analyse van de budgetten van de gemeenten in het Waasland. Daaruit destilleert ze een kort financieel rapport. De gemeenten krijgen een rangschikking binnen de 308 Vlaamse gemeenten en die rangschikking wordt omgerekend naar een puntentotaal op 100. Zoals bij een klassiek schoolrapport geldt ook hier: hoe hoger de punten, hoe beter de leerling scoort. In elk rapport staat ook welk percentage de bedrijven minimaal bijdragen aan de lokale belastinginkomsten.

Uit de jongste financële analyse komen enkele interessante cijfers naar voor. Zo blijkt dat Beveren met een tarief voor de personenbelasting van 5% tot de gemeentes behoort die in Vlaanderen de laagste tarieven hanteren. Dat is heel wat minder dan Sint-Niklaas en Temse waar de tarieven respectievelijk 8,5% en 8% bedragen.  Op het vlak van de onroerende voorheffing doet Lokeren met 1.250 opcentiemen beter dan het gemiddelde tarief van 1.428 opcentiemen voor het Waasland als geheel.

Het VOKA-rapport geeft ook aan dat Lokeren de gemeente is met de laagste schuld: 329 euro per inwoner. Dat cijfer ligt heel wat lager dan de 2.947 euro schuld per inwoner in de gemeente Beveren, die daarmee de slechtste leerling van de klas is.

Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland berekent ook elk jaar de bijdrage die de bedrijven leveren aan de lokale belastingen door specifieke bedrijfsbelastingen  zoals drijfkracht. Daaruit blijkt dat gemiddeld 1/3 de van de belastinginkomsten van de lokale besturen door ondernemingen wordt bijgedragen. Maar er zijn grote verschillen tussen de gemeenten, ook in het Waasland. Zo zijn de Beverse bedrijven goed voor 63,5 % van de belastinginkomsten. In Sint-Gillis-Waas wordt het overgrote deel van de belastingen door burgers betaald. Bedrijven betalen er slechts 7,8 % van de belastingen. Dit is te verklaren door het lage aantal bedrijven, maar dat zal door de ontwikkeling van het bedrijventerrein de Kluizenmolen zeker toenemen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.