Nieuws Oost-Vlaanderen Lokers bedrijf patenteert systeem rond lichaamssensoren

Lokers bedrijf patenteert systeem rond lichaamssensoren

Lokers bedrijf patenteert systeem rond lichaamssensoren

0f2b317De Lokerse start-up Bainisha – het is een Afrikaans woord dat eigenlijk wil zeggen “dat is het! -, die is opgericht door Patrick Van De Vyver, heeft zijn bijzonder innovatieve systeem om lichaamsbewegingen te registreren, gepatenteerd.

Bainisha is een bedrijf dat zich specialiseert in “wearable” technologie en dat voor een revolutie kan zorgen in de bewegingsregistratie. “Voor onze technologie zijn verschillende toepassingen”, zegt Patrick Van De Vyver, “maar één van de domeinen waar ze ongetwijfeld een zeer mooi potentieel heeft, is het wielrennen.”

Voor deze sporttoepassing bestaat het Bainisha sensorsysteem uit een ultrarekbare sticker met ingebedde polymeersensoren. Dit geheel is slechts enkele micron dik en kan gemakkelijk op het lichaam worden gekleefd om draadloos en in real time informatie door te geven over de lichaamsbewegingen.

“Het vernieuwende aan het concept”, geeft de zaakvoerder aan, “is naast het absolute behoud van de positie – de sticker verschuift niet of kan niet afzakken – en het comfort – het systeem is als een “tweede huid” en is onvoelbaar – dat de nauwkeurigheid en de opnamesnelheid vele malen hoger liggen dan bij de “klassieke” meetsystemen.

Op dit systeem heeft Bainisha nu een zogenaamd stamboompatent genomen.

“Meestal begint men met zo’n constructie met een stam en één tak, om vervolgens te groeien door toevoegingen”, zegt Patrick Van De Vyver. “In ons geval hebben we alle claims op een zodanige manier ondergebracht in één patent, dat de stamboomstructuur er ook meteen was. Tijdens de presentaties die we laatste tijd geven, focussen we ons telkens op één van de vele “use-cases” die met ons platform kunnen worden gerealiseerd, zoals de tele-opvolging-patch na knie- of heupoperaties. Alle componenten van het concept zijn gedekt door ons patent, ook al liggen die ver uit elkaar.”

Het patent dekt voor Bainisha essentieel het inbedden van reksensoren in meerdere richtingen in een zelfklevend flexibel substraat, al dan niet gecombineerd met andere functionaliteiten, zoals temperatuurmeting.

“De doorbraak van op de huid gekleefde sensoren is volop begonnen”, geeft Patrick Van De Vyver nog aan. “Er groeit ook een wereldwijde consensus, dat het meten van menselijke beweging op hoog niveau, zoals voor medische toepassingen, enkel mogelijk is met systemen die geïntegreerd zijn met het menselijke lichaam, of er in ieder geval onlosmakelijk mee verbonden zijn. Onze grote voorsprong in deze technologie en het feit dat Bainisha de cruciale aspecten van dit nieuwe paradigma heeft gepatenteerd, is van doorslaggevend belang in de onderhandelingen met internationale investeerders.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.