Lotus Bakeries Foto: fvv

Lotus opent nieuwe fabriek in Zuid-Afrika

Lotus Bakeries heeft dinsdag in Zuid-Afrika een nieuwe fabriek voor natuurlijke snacks officieel ingehuldigd. Dat maakte de Oost-Vlaamse koekjesproducent woensdag bekend.

Lees ook: Lotus bakt voor meer dan een miljard aan koekjes

Het gaat om een fabriek in Wolseley, in de provincie West-Kaap, waar de speculoosbakker zijn repen met fruit en noten (Nakd) zal maken. Tot nu toe gebeurde de productie uitsluitend bij een partner in het Verenigd Koninkrijk.

Lotus is al sinds 2019 actief in Wolseley en in 2021 volgde daar al eens een uitbreiding. Nu is de Zuid-Afrikaanse site de op een na grootste van Lotus, na de vestiging in thuisbasis Lembeke. Bovendien heeft Lotus ook voor de toekomst nog "ambitieuze plannen voor Zuid-Afrika", luidt het.

Het voedingsbedrijf produceert in Wolseley al vijf jaar fruitrolletjes van het merk Bear, die net zoals Nakd onder de bedrijfstak 'Natural Foods' vallen. Momenteel zijn meer dan 700 mensen aan de slag op de site.

Lotus - voor een meerderheid in handen van de families Boone en Stevens - telt wereldwijd zowat 3.000 werknemers en boekte in 2023 een omzet van bijna 1,1 miljard euro. Naast België en Zuid-Afrika heeft de beursgenoteerde groep productiesites in Nederland, Frankrijk, Zweden en de Verenigde Staten. Lotus bouwt momenteel ook een speculoosfabriek in Thailand, waar vanaf 2026 koekjes van de band zouden rollen.