Chef Thomas en zijn schoonpapa José Chef Thomas en zijn schoonpapa José geven Il Padrino eigenhandig een volledige make-over. Foto: cte

“Lovendegem mist Il Padrino”: Thomas van Fou du Goût blaast failliete Italiaan nieuw leven in

Goed nieuws voor de liefhebbers van de Italiaanse keuken, want het bekende Il Padrino gaat de tweede helft van januari opnieuw open. Thomas Cocquyt, chef van Fou du Goût, geeft het failliete restaurant een make-over en komt terug met een beperkte – en zonnige – kaart. “Aan frieten doen we niet meer mee.”

Wie kent die Italiaan aan Bierstalbrug niet? Geprangd tussen de N9 en de Koning Leopoldstraat stond Il Padrino – én de pizzeria ervoor – decennialang garant voor lekkere, zuiderse keuken. Het eten bleef heerlijk, maar het management van de zaak verliep de voorbije jaren minder geolied met een faillissement, net voor de zomer, tot gevolg.

Thomas Cocquyt, die met Fou du Goût in de Kasteeldreef in Lovendegem al een drukbezocht gastronomisch restaurant runt, liet meteen zijn ondernemersinstinct spreken. “Ik had altijd potentieel gezien in Il Padrino. Het is een mooie hoek aan Bierstalbrug. Het draaide ook goed, en ik kwam er zelf vaak voor een pizza of pasta. Begin september ben ik naar de curator gestapt. Een week later was de overname een feit. De sluiting is echt wel een gemis in Lovendegem.”

“Vertrouwen in personeel”

Thomas wil de goede dingen van Il Padrino behouden. “De naam blijft: die was nog altijd goed. Ook het team – kok Peter, pizzabakker Steven en Shari in de zaal – blijven aan boord. Omdat ik hen heb, durf ik ook de stap te zetten, want zelf ga ik niet in Il Padrino staan. Ik blijf in Fou du Goût, al zal ik hier natuurlijk wel over de vloer komen en eens een gerecht aan tafel brengen.”

Tegelijk wil de Lovendegemse chef het bekende Italiaanse restaurant een fris en eigentijds elan bezorgen. “Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Dus geven we Il Padrino een volledige remake.” Bijna alles gaat in het nieuw: het dak, de gevel, het interieur, de bar, zelfs de pizzaoven waaraan je de pizzabakker bij het binnenkomen live aan het werk ziet. Boven maken de kleine ruitjes plaats voor grote ramen with a view… op het kanaal Gent-Oostende.

Verse pasta, echte truffel

Op alle vrije momenten ruilt de chef zijn koksmuts voor een werktenue. “Het is nu 24 op 24 doorduwen. Drie maanden volle kracht vooruit”, zegt hij. “Maar het is ook leuk, eens iets anders dan in de keuken staan. Waar het kan, probeer ik mee te helpen. De eerste laag verf mag ik ook nog leggen van mijn schoonpa: de afwerking doet hij liever zelf.”

Als het over het eten gaat, is Thomas helemaal in zijn sas. “We kiezen voor een kleine kaart en willen er een hoger niveau insteken. Frieten doen we niet meer, net als te vette roomsauzen. We gaan voor verse pizza en pasta. Met échte truffel. Een vongole of carbonara, klassiek, maar correct gebracht. Of een goede escalope. Ook op de wijnkaart zullen klanten alleen nog maar flessen uit de laars terugvinden. We trekken alleen nog de Italiaanse toer op.”

Praktisch

Il Padrino 2.0 gaat vanaf 17 januari voor een smaakvolle doorstart en zal open zijn van woensdag tot en met zondag. Het restaurant is voorlopig enkel ’s avonds open, bij gebrek aan personeel. Naast gezellig tafelen zul je er ook pizza en pasta kunnen meenemen.