DCIM100MEDIADJI_0099.JPG DCIM100MEDIADJI_0099.JPG

LVP krijgt bijna 2 miljoen Europese subsidie

TEMSE - LVP Engineering & Constructions is de bedenker en ontwikkelaar van project Optainer: een geautomatiseerd Wash&Dry station dat water recycleert bij de reiniging van geïsoleerde containers. Het bedrijf kwam in aanmerking om deel te nemen aan een pitch van EIC Accelerator, een Europees subsidiefonds voor baanbrekende innovatieprojecten. Met een topscore van 14,5/15 krijgt LVP nu als enige Belgische speler een subsidie van maar liefst €1.813.620.

LVP Engineering and Constructions is een Belgische onderneming uit het Oost-Vlaamse Temse met 40 jaar ervaring in de ontwikkeling en de bouw van machines voor verschillende industrieën. Met het nieuwe project ‘Optainer’ viseert het bedrijf de reiniging van thermisch geïsoleerde containers die worden gebruikt voor veilig, efficiënt en hygiënisch transport van temperatuurgecontroleerde goederen, daar waar de huidige methoden technisch beperkt zijn en weinig efficiënt.

Efficiëntere, veiligere en zuinigere oplossing

Gedreven door de toenemende bezorgdheid van supermarkten heeft LVP Engineering & Constructions een automatisch waterrecyclingstation ontworpen voor de sanering van geïsoleerde containers. Dankzij dit innovatieve recyclingsysteem zal het waterverbruik met meer dan 97% verminderen en zal de productiviteit verhogen met 60%. Bovendien is er geen heet water nodig voor de ontsmetting. Het zal volledig beantwoorden aan de eisen van supermarkten voor een efficiëntere, veiligere en zuinigere oplossing.

Bijna 2 miljoen subsidie

LVP Engineering and Constructions heeft voor dit project een subsidiedossier ingediend bij EIC Accelerator. Dit is een project van de Europese Innovatieraad dat innovatoren, ondernemers en kleine bedrijven van topklasse ondersteunt met financieringsmogelijkheden. Met de hulp van Inspiralia en Ayming, die hielpen het dossier te optimaliseren, kreeg het bedrijf een topscore van 14,5/15 en werd hen in maart 2020 een subsidie toegekend van maar liefst €1.813.620.

Inspiralia zal het bedrijf nu helpen met de uitrol van het project, de inning van alle subsidies, en de rechtvaardiging van alle uitgaven. Bovendien zorgen zij ervoor dat het bedrijf zijn doelstellingen zal behalen.

Internationale groei versnellen en 123 banen creëren

Benjamin Van Pottelbergh, CEO van LVP Engineering and Construction: "De EIC-versneller zal 70% van de kosten van ons project dekken. Met deze subsidie willen we onze internationale groei versnellen door in de komende 5 jaar 109 miljoen euro aan inkomsten te genereren en 123 banen te creëren. Tegelijkertijd zullen we het energie- en waterverbruik verminderen van een proces dat suboptimaal en risicovol is."

Jesús Lopez, Head of Senior Innovation Consultants bij Inspiralia: “De laatste pitch voor EIC Accelerator was uiterst competitief: meer dan 4.000 aanvragen werden ingediend, en LVP Engineering was de enige Belgische onderneming. Uiteindelijk kregen slechts 72 bedrijven een subsidie. Onze samenwerking met LVP Engineering was inspirerend: het project was rijp en het team was al goed voorbereid door VLAIO en de teams van LVP voordat we het dossier overnamen. Daardoor konden zij gebruik maken van onze coaching om het dossier samen te stellen en het grote, zeer competitieve mondelinge examen af te leggen.”