Nieuws Oost-Vlaanderen Maakt energiecoaching van bedrijven van Gent slimste stad?

Maakt energiecoaching van bedrijven van Gent slimste stad?

Maakt energiecoaching van bedrijven van Gent slimste stad?

knipselBegin 2015 nomineerden Belfius en Knack 10 Belgische steden en gemeenten die vandaag werken aan de uitdagingen van morgen. Gent ontving deze nominatie voor haar aanbod van energiecoaching voor Gentse bedrijven.

Gent wil tegen 2050 een klimaatneutrale stad zijn, zonder negatieve impact op het klimaat. Bedrijven zijn een belangrijke partner om van Gent een klimaatneutrale stad te maken.

Zowel kleine, middelgrote als grote bedrijven krijgen van de stad hulp om hun energieverbruik te verlagen. Een professionele coach doet een energiescan en begeleidt hen een jaar lang bij de opmaak en uitvoering van een energieactieplan. Dit kan bijvoorbeeld gaan over betere isolatie, warmterecuperatie, relighting, perslucht of koeling.

Met deze energiecoaching op maat besparen deze bedrijven tot 20% op hun energiefactuur. Een pilootproject bij 15 Gentse bedrijven leverde een financiële besparing op van maar liefst 360.000 euro, en een reductie van de CO2-uitstoot van 1.820 ton.

Het succes van dit pilootproject bleef, zelfs internationaal, niet onopgemerkt. Stad Gent won met deze aanpak een Europese Climate Star Award in 2014. En nu is Gent genomineerd voor de Belfius Smart City Award 2015.

Op dit moment worden 30 Gentse bedrijven begeleid door energiecoaches van de Stad Gent. Het gaat om bedrijven die actief zijn op Gents grondgebied in heel uiteenlopende sectoren zoals opslag en overslag, bouw, banken, drukkerij, vleeshandel, apotheken, culturele sector, staalindustrie, recreatie en de dienstensector.

“Gent kan de komende jaren nog zo’n 80 bijkomende bedrijven begeleiden”, zegt Barbara Govaert van de Gentse milieudienst. “De eigen bijdrage van de deelnemende bedrijven is beperkt tot 10% van de kostprijs van de coaching”.

Bedrijven die interesse hebben in en ergiecoaching kunnen info vinden op  https://klimaat.stad.gent/nl/energiecoaching-op-maat-van-uw-bedrijf. En als van Gent de slimste stad wilt helpen maken kunt u nog tot 12 november stemmen via de site http://acties.www.knack.be/acties/knack/belfiussmartcity/vote.jsp

 

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.