Foto's: Shutterstock Foto's: Shutterstock

Maar liefst 149 Oost-Vlaamse bedrijven gingen failliet in juli en augustus, hoge cijfers in heel Vlaanderen

Het aantal faillissementen in ons land gaat nog altijd in stijgende lijn, zo blijkt vrijdag uit de cijfers voor de zomermaanden van het studiebureau Graydon. In Vlaanderen werden in juli en augustus 682 faillissementsuitspraken gedaan, ruim 21% meer dan in dezelfde periode vorig jaar en een nieuw record. Het absolute record gaat naar provincie Antwerpen, met 215 faillissementen (+14,97% tegenover vorig jaar). Ook Oost-Vlaanderen bleef deze zomer niet gespaard: 149 faillissementen, of een stijging van 1,36% tegenover vorig jaar.

Over heel België werden in juli en augustus 1.133 faillissementsvonnissen uitgesproken: 22,9 procent meer dan vorig jaar. Ook voor Brussel was er in de zomermaanden opnieuw een stijging (+32 procent tot 181), en dus gaat het om "een trendbreuk" tegenover de voorgaande maanden toen het aantal faillissementen daalde, zegt Graydon.

In Antwerpen blijven de cijfers gelijk

In de provincie Oost-Vlaanderen werden 149 faillissementen genoteerd, twee meer dan vorig jaar. Alleen de provincie Antwerpen doet het slechter: 215 uitspraken, of een stijging van 14,97% tegenover vorig jaar. Na Oost-Vlaanderen volgen Vlaams-Brabant (137), Limburg (94) en West-Vlaanderen (87). Tegenover de cijfers van vorig jaar scoorde provincie Vlaams-Brabant het slechts: een stijging met maar liefst 75,64% (137 tegenover 78 vorig jaar).

In Wallonië werden 269 bedrijven failliet verklaard, een stijging met 26 procent. Qua sector blijft de bouw bijzonder kwetsbaar: sinds begin dit jaar werden er al 1.367 bouwbedrijven failliet verklaard, een absoluut record. Ook de transportsector is met 420 faillissementen sinds begin dit jaar goed voor een nieuw record. Op de derde plaats staat de autohandel en garages (238 faillissementen).

Opvallend veel jonge bedrijven

Opmerkelijk is dat steeds meer jonge bedrijven over de kop gaan, een fenomeen dat bijna volledig toe te schrijven is aan Vlaanderen, zegt Graydon. "Bedrijven van nul tot vier jaar oud maken 46,7% van het totaal aantal faillissementen uit", klinkt het. Enerzijds doordat veel van die bedrijven werden opgericht net voor corona en dus niet over 'stootkussens' beschikten die nodig waren om die moeilijke periode te overbruggen. Anderzijds door de jacht op frauduleuze bedrijven die is ingezet door de ondernemingsrechtbank in Brussel.