johan zonnehoeve

Maatwerkbedrijven lanceren webshop met producten gemaakt door bijzondere mensen

NAZARETH - Vandaag lanceert de sector van de maatwerkbedrijven (de voormalige beschutte werkplaatsen) Handymade, een webshop met producten gemaakt door hun werknemers. Zij kunnen niet terecht in een regulier bedrijf en hebben daarom een job 'op maat' in een maatwerkbedrijf. Deze webshop, die de producten van de verschillende maatwerkbedrijven bundelt, is een primeur in België.

Francis Devisch, directeur Groep Maatwerk, sectorfederatie van de maatwerkbedrijven: “De maatwerkbedrijven werken meestal in onderaanneming van reguliere bedrijven. 1 op 2 van de Vlaamse bedrijven doet trouwens reeds een beroep op hen. Maar heel wat maatwerkbedrijven maken ook eigen producten. Denk maar aan geschenkboxen, kersenpitkussentjes, maar ook tuinmeubiliair en mond- en spatmaskers. Geen 13-in-een-dozijn producten, maar originele creaties met een twist. Om deze producten een extra verkoopskanaal te bieden, lanceren we vandaag Handymade, een eigen webshop. Op die manier willen we de tewerkstellingskansen van onze werknemers een boost geven.”

Unieke producten

Op Handymade dus geen banale producten, maar een verrassend assortiment van unieke producten gemaakt door bijzondere mensen. Francis: "Maatwerkbedrijven stellen mensen tewerk die een arbeidshandicap hebben waardoor ze niet in een ‘gewoon’ bedrijf kunnen werken. Het zijn vandaag niet meer de stoffige werkplaatsen waar enkel producten verpakt worden, maar hoogtechnologische, innovatieve bedrijven die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.”

De maatwerkbedrijven zien zich vandaag geplaatst voor heel wat uitdagingen: heel wat van hun traditionele ‘handjeswerk’ verhuist naar lageloonlanden en het beschikbare werk wordt complexer. Via het creëren van een extra verkoopskanaal voor eigen producten kan deze webshop hier een antwoord op bieden. Deze producten kunnen gemaakt worden op dalmomenten in de productie.

Van Oost-Vlaamse makelij

Op Handymade vindt je bijvoorbeeld een moestuinbak, gemaakt in maatwerkbedrijf Zonnehoeve Production uit Nazareth. Met deze moestuinbak kunt u ook op uw terras of binnenshuis aan het tuinieren gaan. Johan (48) werkt al 26 jaar op de houtafdeling van Zonnehoeve Production. De moestuinbak is slechts 1 van de vele producten die hij daar maakt: ook omkadering voor airco’s en palletten voor lattenbodems passeren door zijn handen. Als de collega’s van de verpakkingsafdeling het te druk hebben, springt hij ook daar met plezier bij. "Ik hou van mijn job. De afwisseling en vooral ook de collega’s. Mijn collega’s zijn mijn beste vrienden!"