Soeurs Sourire_4 Sophie De Ruyck van Soeurs Sourire

Made in sprak met vrouwelijke horecaondernemers voor Internationale Vrouwendag

GENT - Het valt Takeaway.com op dat er steeds meer vrouwelijke horecaondernemers aansluiten op hun platform. Een mooie evolutie in een sector die lange tijd als ‘mannenwereld’ werd gezien. Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag interviewden we met Made in twee vrouwelijke restauranthouders uit Gent. Het afgelopen jaar was misschien wel het meest uitdagende in hun carrière. Maar ze vonden elk hun manier om met de crisis om te gaan.

Siska De Lombaerde, Country Director België bij Takeaway.com: "We zien dat meer en meer vrouwen hun eigen bedrijf en diverse creatieve concepten starten. Wetende dat het een moeilijk jaar was voor de hele restaurantsector, willen we deze vrouwen en hun restaurants op Internationale Vrouwendag vieren. De hele week zullen we portretten en verhalen van vrouwelijke restauranteigenaren op onze eigen kanalen delen en consumenten aanmoedigen om hen te steunen door hun lekkere eten te bestellen."

Ook bij Made in zetten we vrouwelijk ondernemerschap graag in de kijker. We hielden een interview met Yasmina Bougernine van Holy Guacamoly en Sophie De Rucyk van Soeurs Sourire.

Yasmina Bouguernine (34) - Holy Guacamoly Burrito Shop

In 2017 stampte Gunther De Neve met Holy Guacamoly zijn eigen burrito shop uit de grond vlakbij Gent Sint-Pieters. De zaak draaide zo goed dat ook zijn vrouw Yasmina haar job in de horeca opzegde om al haar tijd mee in hun eigen restaurant te stoppen. “Voor Gunther met dit idee kwam, had ik nog nooit van een burrito gehoord”, lacht Yasmina. “Hoewel je meteen aan Mexicaans denkt, is het concept van een burrito shop eigenlijk iets typisch Californisch. Het leuke aan ons restaurant is dat we je bestelling niet opnemen en vervolgens naar de keuken verdwijnen, maar alles echt letterlijk voor je ligt en wordt klaargemaakt. Je ziet de verse ingrediënten en ervaart alle geuren en kleuren. Je hebt ook volledig controle over wat je op je burrito wil.”

Derde vestiging

“Het was altijd Gunthers droom om niet zomaar 1 zaak uit te baten, maar echt te groeien”, vertelt Yasmina. “Zo openden we twee jaar later, in april 2019, al onze tweede shop. Uit logistieke overweging kozen we opnieuw voor Gent. We vonden het perfecte pand aan het Zuid en bereikten voortaan zowel iedereen die met de trein als met de wagen Gent binnenkomt.”

Over drie weken opent Holy Guacamoly zijn derde burrito shop. Ditmaal in Antwerpen. Yasmina: “Als we dit tempo aanhouden, is de kans groot dat we over twee jaar onze vierde vestiging zullen openen. Maar voor ons is het vooral belangrijk om alles onder controle te kunnen houden en een bepaalde shop niet los te laten voor we weten dat we een goed team hebben dat de zaak draaiende houdt. We zoeken trouwens nog 2 medewerkers voor de nieuwe shop in Antwerpen.”

Corona kwam bij Holy Guacamoly iets minder hard aan dan bij veel andere restaurants omdat ze al voor meer dan de helft via take-away werkten. “De klant wist al zeer goed dat je bij ons kon afhalen en meenemen naar huis. Natuurlijk was het een heel onzekere tijd, zeker voor ons personeel. We besloten eigenlijk meteen om 1 shop volledig te sluiten en alle online bestelling te centraliseren in onze shop aan het Zuid. We zagen wel bij elke nieuwe maatregel of piek in de cijfers dat er even wat minder bestellingen waren, maar telkens opnieuw vonden de mensen de weg naar ons restaurant. We kregen er zelfs heel wat nieuwe klanten bij.”

Mannenwereld

De horeca is een harde wereld en wordt daarom wel eens een mannenwereld genoemd. Dat het harde en lange dagen zijn, weet Yasmina maar al te goed. Zelf zit ze al sinds haar 16de in de sector. “Het is een passie want je bent echt 7 op 7 aan het werk. Zelf voel ik het niet aan als een mannenwereld, want 90% van onze jobstudenten zijn meisjes. Net daarom is het ook super interessant dat ik naast Gunther voor de vrouwelijke touch kan zorgen. Ik ben communicatief sterker, maar kan dan weer niet koken. Zo vormen we een mooi complementair team.”

Sophie De Ruyck (34) – Soeurs Sourire

Ook Sophie De Ruyck heeft met haar afhaalrestaurant Soeurs Sourire ondanks Corona een topjaar achter de rug. “Al van toen ik nog een klein meisje was wilde ik kok worden. Ik volgde de opleiding aan hotelschool Spermali in Brugge. Vervolgens onderging ik een kleine carrièreswitch en ben ik eerst 10 jaar postbode geweest. Maar uiteindelijk begon het toch terug te kriebelen om iets te doen met koken.”

Sophie opende samen met haar zus een eigen horecazaak in het Gentse Ledeberg. “Na een jaartje ging ik alleen verder met Soeurs Sourire. Inmiddels kan ik al twee jaar mijn passie als beroep doen. Ik heb geen enkele dag het gevoel dat ik moet werken.”

Soeurs Sourire brengt gewone Vlaamse kost, zonder te veel “chichi kaka”, om het met de woorden van Sophie te zeggen. “Elke week probeer ik ook iets vegetarisch of veganistisch aan te bieden. We staan echt voor lekkere, gezonde afhaalmaaltijden. Zogenaamde fast freshfood.”

Take-away

De sluiting van de horeca had gelukkig weinig effect op Sophies activiteiten. “Er hebben nooit tafeltjes gestaan bij Soeurs Sourire. We werkten altijd al op basis van take-away. Het enige wat veranderd is, is dat ik nu een mondmasker moet dragen en er een plexi glas in de zaak staat.”

Het feit dat steeds meer vrouwen in de horeca staan, vindt Sophie een goede zaak. “Ik denk vooral dat mensen moeten doen waar ze zelf in geloven en dat dan altijd alles op zijn pootjes terechtkomt. Houd vast aan je concept en heb geduld. Niet alles kan vanaf de eerste dag perfect zijn.”