Picture1 Sander Van den dries en Wouter Foulon met Marc Coucke. Foto RR

Marc Coucke investeert in roboticabedrijf: “Potentieel om te groeien tot internationale speler”

GENT, HERENT - Logistiek roboticabedrijf Zeal Robotics kan als allereerste onderneming rekenen op pre-seed funding van Comate Ventures. De start-up uit Herent wil distributiemagazijnen transformeren met een nieuwe generatie robots. Om die snel naar de markt te brengen, vervoegt Zeal Robotics het netwerk van Start it @KBC.

Zeal Robotics ontwikkelt robots die niet alleen het fysiek zware werk van de arbeiders verlichten, maar ook de nood aan extra logistieke medewerkers verminderen. Door gebruik te maken van artificiële intelligentie en 3D-technologie maakt de Leuvense start-up de robots sneller, reactiever en veiliger dan de huidige generatie.

Nieuwe generatie robots

"Er vallen nog heel wat efficiëntiewinsten te rapen bij de logistieke robots", zegt Sven De Craemer, een van de drie oprichters van Zeal Robotics. "Vandaag gebruiken bedrijven overal dezelfde robots. Die zijn niet alleen verouderd, het zijn ook standaardversies die niet aangepast zijn aan de omgeving waarin ze werken."

 

Het team van Zeal Robotics. Foto RR

“Onze geavanceerde robots kunnen zonder bijkomende interne infrastructuur volledig autonoom goederen verplaatsen. Zo kunnen bedrijven ze meteen inzetten en waar nodig verder opschalen.”

‘Internationale speler’

Zeal Robotics is de allereerste startup die pre-seed funding ontvangt van Comate Ventures. Dat investeringsfonds werd vorig jaar opgericht en focust specifiek op innovatieve hardware. Het is een joint venture van ingenieurs- en productontwikkelingsbedrijf Comate en de familiale investeringsholding van Marc Coucke, Alychlo.

“Wij willen mee onze schouders zetten onder de pioniers en de technologische innovaties van morgen”, verduidelijkt Coucke. “Zeal Robotics zit in een interessante niche in de uitdagende hardware sector, en heeft daar het potentieel om uit te groeien tot een internationale speler.”

Samen met het ingenieursteam van Comate ontwikkelt Zeal Robotics nu volop hun hardware. Zeal Robotics kan voor het veroveren van internationale markten ook rekenen op begeleiding van het start-upnetwerk Start it @ KBC. In het voorjaar van 2023 moet een eerste prototype klaar zijn.