Nieuws Oost-Vlaanderen Marc De Vos "Economische groei blijft beste instrument om lot van iedereen te verbeteren"

Marc De Vos "Economische groei blijft beste instrument om lot van iedereen te verbeteren"

Marc De Vos "Economische groei blijft beste instrument om lot van iedereen te verbeteren"

000000000000000000000000dvosHet boek Ongelijk maar fair van professor Marc De Vos, professor aan de UGent en de VUB en directeur van de denktank Itinera,  werd uitgeroepen tot Liberales-boek van het jaar 2015. De jury looft de genuanceerde visie van de auteur in het ongelijkheidsdiscours. Ongelijkheid is voor de auteur natuurlijk. Dat betekent voor Marc De Vos niet dat we niets moeten doen. Zijn streven is evenwel niet gericht op allerlei vormen van nivellering, maar op het verlenen van meer kansen. Het verlenen van gelijke (start)kansen is zijn credo.

In elk geval verzet hij zich met alle kracht tegen diegenen die het ongelijkheiddiscours op een dogmatische manier uitbuiten en daarmee de angst, schuld en afgunst bevorderen. Met zijn boek wil hij de discussie aanwakkeren en aantonen dat ‘de economische groei – hoe ongelijk ook – nog altijd de belangrijkste en meest efficiënte manier is en blijft om het lot van allen te verbeteren.’ Ongelijk maar fair is dan ook een belangrijk boek in de discussie hoe we kunnen komen tot een meer rechtvaardige samenleving.

Een typerend citaat uit het boek: ‘Mijn referentiekader is filosofisch liberaal-humanistisch, omdat ik de mens in zijn vrijheid en individualiteit respecteer; het is maatschappelijk egalitair, omdat ik gelijke kansen tot een plicht reken; het is economisch meritocratisch, omdat ik alleen verdiende ongelijkheid steun; en het is moreel burgerlijk omdat ik achter, onder en in de markteconomie morele waarden stel.’

De huldiging van de laureaat vindt plaats op donderdag 28 januari 2016 om 20 uur in het Liberaal Archief, Kramersplein 23 te Gent.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.