Nieuws Oost-Vlaanderen Matexi en Mozaïek vzw lanceren project inclusief wonen in Oostakker

Matexi en Mozaïek vzw lanceren project inclusief wonen in Oostakker

Matexi en Mozaïek vzw lanceren project inclusief wonen in Oostakker

OOSTAKKER – Gisterenavond gaven Matexi en Mozaïek vzw in aanwezigheid van Eddy Couckuyt, gedeputeerde van de Provincie Oost-Vlaanderen, het startschot voor het inclusief woontraject aan de Roos Proesmansstraat in Oostakker. Dankzij dit project kunnen mensen met een verstandelijke beperking hun leven zo zelfstandig mogelijk inrichten, deelnemen aan het sociale leven van de buurt maar tegelijk ook rekenen op de nodige begeleiding en ondersteuning. De woningen worden uitgerust met alle comfort, afgestemd op de huidige én toekomstige noden van de bewoners.

Nabij de dorpskern van Oostakker ontwikkelt Matexi een nieuwe buurt. Naast gezinswoningen en appartementen worden hier, in samenwerking met Mozaïk vzw, ook drie geschakelde woningen op maat gebouwd. Elke woning telt vier slaapkamers, een studio en de nodige gemeenschappelijke ruimtes. In totaal zullen er 15 mensen met een verstandelijke beperking kunnen wonen.

Duurzaamheid is ook zorg voor de samenleving

“Als buurtontwikkelaar geloven we sterk in duurzame buurten. Duurzaamheid gaat daarbij niet alleen over ecologie of energiezuinigheid, maar ook over inclusie. Het gaat over de zorg voor onze samenleving op korte én lange termijn“, vertelt Dries Huyghe, projectleider Matexi Oost-Vlaanderen.

Gisteren werd de samenwerking tussen Matexi, vzw Mozaïek en de provincie Oost-Vlaanderen in de bloemetjes gezet. Jan Scheiris, directeur van Mozaïek vzw: “Mozaïek ondersteunt volwassenen met een verstandelijke beperking. Daarbij trekken we voluit de kaart van inclusief wonen. Maar in de zoektocht naar aangepaste woningen blijkt dat bestaande woningen vaak niet de ideale omstandigheden bieden. De nieuwe buurt van Matexi, vlakbij Mozaïek, is een ideale opportuniteit om aansluiting en uitbreiding te geven aan onze bestaande infrastructuur.”

Subsidie voor bijzonder project

In het kader van de ‘Experimentele woonprojecten 2017’ van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen ontving het project een subsidie van 72.000 euro. “Het project speelt in op een duidelijke maatschappelijke nood. Bijzondere doelgroepen vinden moeilijk of geen plaats binnen de reguliere woonmarkt. Initiatieven die hierop inspelen verdienen ondersteuning”, verklaart Eddy Couckuyt.

Eerste bewoners verwacht eind 2019

“In 2013 zaten we voor het eerst samen met Mozaïek. Nu, zo’n vijf jaar later, krijgt het project stilaan vorm en dat verheugt ons. Tegen het einde van 2019 zullen de drie woningen klaar zijn. Met een beetje geluk, kunnen de eerste bewoners de feestdagen meteen in hun nieuwe stek doorbrengen”, vertelt Huyghe van Matexi.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.