Luc Luwel Voka De resultaten werden deze week live voorgesteld op het event Industry on Stage.

Meer dan 40% van Wase en Antwerpse industriële bedrijven gebruikt AI

42% van de industriële bedrijven in de regio Antwerpen en het Waasland past vandaag al artificiële intelligentie toe in hun productie of ondersteunende diensten. Daarmee scoort onze industrie beter dan de rest van Vlaanderen, maar wel een stuk onder het internationale gemiddelde. Dat blijkt uit een bevraging van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland bij 120 middelgrote en grote ondernemingen.

Aan de hand van een vergelijking met buitenlandse productiebedrijven, meet het Industrieforum van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland sinds 2017 de competitiviteit van onze industriële sites in een aantal speerpuntdomeinen. 120 industriële bedrijven in de Antwerps-Wase regio hebben aan de studie deelgenomen.

​De meest in het oog springende vaststellingen op een rijtje:
​​
​- 42% van de Antwerps-Wase bedrijven gebruikt al AI, tegenover 55% adopters internationaal. Vlaanderen scoort met een gemiddelde van 27% fors lager.
​- AI wordt vandaag het meest gebruikt in productie, marketing en backoffice.
​- amper 8% van de Antwerps-Wase bedrijven heeft een duidelijke AI-strategie ontwikkeld die is afgestemd op de brede bedrijfsstrategie.
​- tegen 2027 heeft 70% van de Antwerps-Wase industrie de ambitie om AI te implementeren.
​- tegen 2027 zal de toepassing van AI in het productieproces naar verwachting stijgen van 43% naar 76%. De klemtoon verschuift dan wellicht van machinelearning naar procesautomatisatie.

“Er wordt al gepiloteerd en getest, maar onze bedrijven zijn nog te voorzichtig”, zegt Nadia Werkers, directeur en industrie-expert. “Er is een digitaliseringssprint nodig, vooral bij onze kmo’s waar het potentieel voor een productiviteitsgroei aanzienlijk is. Een van de belangrijkste aandachtspunten is het ontbreken van een duidelijke roadmap en visie rond AI. Onderzoek toont aan dat zo’n plan een voorwaarde is voor een succesvolle digitale- en AI-transformatie. Anders is het heel lastig om in te schatten hoe hoog de meerinkomsten of kostenbesparing kunnen zijn als direct gevolg van AI.”