Liesje Brockley Photograph_9476 kopie

Met vallen en opstaan: Van €20.000 schulden naar budgetcoach De Budget Brunette

KRUIBEKE/SINT-NIKLAAS - €20.000 schulden. Djennah Van Nieuwenhove (28) was slachtoffer van een fraudezaak en raakte diep in de schulden. Als alleenstaande mama van een dochter heeft ze hard gevochten om eruit te geraken. Intussen is ze 2 jaar schuldenvrij, verkocht ze haar appartement en kocht ze haar eigen woning. Een jaar geleden startte ze met De Budget Brunette, om anderen in dezelfde situatie te helpen. Nu gaat ze een stapje verder en wil ze als budgetcoach optreden voor iedereen. “Want er zijn nog heel veel gezinnen zonder schulden met een mooi loon die ook meer geld kunnen overhouden door de technieken die ik hen aanleer.”

Djennah Van Nieuwenhove ging na haar studies Hotelschool en Handel aan de slag als accountmanager. Toen één van haar klanten, een eigenaar van een drietal cafés, haar voorstelde om voor hem te komen werken, kwam ze stevig in de problemen terecht. De klant beweerde dat hij een schoonmaakfirma had en Djennah ging in op het voorstel om voor hem te komen werken als salesverantwoordelijke. Maar na enige tijd begonnen er toch enkele alarmbellen af te gaan bij de jonge Oost-Vlaamse.

“Mijn loon werd nooit gestort en ook alle andere zaken die me beloofd waren, kreeg ik niet. Plots werd kreeg ik te horen dat ik door de politie gezocht werd voor fraude”, vertelt Djennah. “Na een stevig verhoor van een 4-tal uur bleek dat mijn zogenaamde ‘werkgever’ de gegevens die ik ingevuld had op het contract gebruikt had om een aantal horecazaken over te nemen en ook mijn handtekening gebruikt had voor frauduleuze praktijken.”

Djennah kon gelukkig bewijzen dat zij niet verantwoordelijk was voor dit alles, maar het kwaad was al geschied. De combinatie van enkele maanden werken zonder inkomen, stevige kosten aan haar appartement en de hoge gerechtskosten kwam hard aan. “Ik had geen spaarbuffer en had dus geen andere keuze dan in collectieve schuldbemiddeling te gaan wilde ik mijn eigendom niet kwijtraken. Alles samen had ik zo’n 20.000 euro aan schulden.”

Van schulden tot budgetcoach

De hele situatie heeft een grote impact gehad op Djennah. “Ik ben er echt kapot aan gegaan. Het was heel beschamend en zorgde ervoor dat al mijn sociale contacten verwaterden. Ik was zelf slachtoffer, maar je vertelt niet aan iedereen het hele verhaal en uiteindelijk gaan veel mensen je anders bekijken”, zegt ze. “Ik was ook net mama geworden en stond er helemaal alleen voor. Dat was niet gemakkelijk.”

Maar de Oost-Vlaamse bleef niet bij de pakken zitten. Ze ging op zoek naar een nieuwe job en werkte 7 op 7 om stap voor stap de schulden terug te betalen. Ondertussen volgde ze opleidingen om haar financiën beter te kunnen beheren. Zo is de bal uiteindelijk ook aan het rollen gegaan en startte Djennah in januari 2020 in bijberoep met De Budget Brunette.

“Ik wilde andere mensen in eenzelfde situatie helpen. Toen ik naar het OCMW moest stappen, voelde dat echt aan als een dieptepunt en met de Budget Brunette wilde ik iets in de wereld zetten waar mensen op kunnen terugvallen voor ze de stap naar het OCMW moeten zetten.”

Ook voor wie niet met schulden zit

Toch hoef je niet in de schulden te zitten om een budgetcoach onder de arm te nemen. “Zelfs een gezin met tweeverdieners en een mooi loon staat soms op het einde van de maand in het rood. Ze hebben vaak geen idee waar hun geld allemaal naar toe gaat”, aldus Djennah. Uit onderzoek blijkt dat 1 op 6 Belgen geen maand kan overbruggen zonder loon, dat ze dus niets op hun spaarrekening hebben staan. Het is voor die gezinnen dat Djennah met De Budget Brunette een verschil kan maken.

“Door corona zijn veel mensen gaan beseffen dat ze van maand tot maand leven. Wanneer hun job (tijdelijk) wegviel, kwamen ze in de problemen omdat ze geen spaarcenten hebben. Ik help hen vooral beter hun geld beheren en kijken: wat komt er binnen, wat gaat er buiten en wat is het beste plan? Op deze manier kan ik iedereen helpen om aan het einde van de rit meer geld over te houden.”

Drie gouden tips

De Budgette Brunette geeft ons alvast drie gouden tips mee die je eenvoudig zelf kan toepassen. “Ten eerste is het belangrijk om aan het begin van de maand te sparen en niet te wachten tot er misschien nog iets overblijft aan het einde”, steekt ze van wal. “Daarnaast moet je vooral een goed overzicht houden over alles. Houd bij wat er binnenkomt en buitengaat. Op die manier ontdek je ten slotte je eigen zwaktes en kom je te weten wat jou verleidt om geld uit te geven. Je merkt al snel bepaalde patronen. Zodra je deze kan doorbreken, hou je vanzelf meer over.”

Al meer dan 500 mensen aan meer geld geholpen

Op een jaar tijd mocht Djennah al meer dan 500 mensen in heel Vlaanderen helpen om beter met hun geld om te gaan. Dat doet ze op verschillende manieren. Zo is er 1-op-1 coaching, maar ook groepstrajecten, workshops en trainingen tot zelfs kant-en-klare invuldocumenten die een inzicht geven in het maandelijkse inkomsten- en uitgavenpatroon. En sinds 1 augustus vind je De Budget Brunette ook offline in Sint-Niklaas bij de groepspraktijk Gezond op Maat.

“Sinds mei 2021 ben ik fulltime zelfstandige en daar ben ik best trots op”, aldus Djennah. “Er is duidelijk een grote nood aan wat ik doe want de zaken gaan heel erg goed. In september start ik bijvoorbeeld ook met lesgeven om andere coaches op te leiden. Op termijn is het mijn droom om een netwerk uit te bouwen van x-aantal coaches om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen.”

De Budgette Brunette begeleidt voornamelijk particulieren en bij uitbreiding eventueel mensen met een eenmanszaak. “Dit omdat er vaak overlapping is tussen hetgeen ze privé uitgeven en met de zaak, maar mijn focus ligt toch voornamelijk bij het helpen van gezinnen.”

Het taboe doorbreken

Naast gezinnen helpen hun budget beter te beheren en te sparen, wil Djennah ook het taboe rond geld doorbreken. “Ik schaamde me enorm dat ik schulden had, niemand wist het en ik durfde er met niemand over praten. Door nu met mijn eigen verhaal naar buiten te komen, merk ik pas hoeveel mensen het eigenlijk moeilijk hebben. Ik word dagelijks overspoeld met berichtjes van mensen die het lastig hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. De Coronacrisis heeft er bij velen serieus ingehakt en ook de schone schijn die iedereen ophoudt op social media, maakt het soms lastig om er open over te zijn.”

“Daarom startte ik ook De Budget Brunette Podcast, want als ik zelf open en eerlijk ben over mijn verhaal, zullen anderen dat misschien ook sneller doen”, besluit ze. “Mijn voornaamste tip voor mensen die in de problemen raken is om er op tijd met iemand over te praten. Hoe eerder je het inziet en aan de slag gaat

Alle informatie over De Budget Brunette vind je via www.budgetbrunette.be, de podcast beluister je via je favoriete podcastkanaal en vind je door te zoeken op ‘Budget Brunette’.