Schermafbeelding 2021-06-09 om 08.38.10

Metalon zet zichzelf op de kaart als duurzame ondernemer

VERREBROEK - Metalon, één van de logistieke bedrijven in het Logistiek Park Waasland te Verrebroek, wist zichzelf op de kaart te zetten als duurzame ondernemer. Dit doen ze niet door loze doelstellingen op te lijsten, maar concrete acties te ondernemen. Als kers op de taart namen ze zopas hun gloednieuw zonnepanelenveld in gebruik. "Deze 1,8ha zonnepanelen zorgen ervoor dat we onze magazijnen energieneutraal kunnen laten werken", klinkt het.

“We hebben reeds een enorm aantal stappen op vlak van duurzaam ondernemen gezet waar we trots op kunnen zijn”, steekt mede-bestuurder Wilfried Moortgat van wal. “Ook in onze korte en lange termijn doelstellingen neemt duurzaamheid een prioritaire plaats in. We willen werken aan concrete duurzame acties zonder dat dit loze en lege doelstellingen worden.”

“Onze interne structuur is een zeer vlakke structuur. Dat wil zeggen dat er ruimte is voor een open dialoog tussen werkgever en werknemer, zonder dat daar verschillende rangen dienen voor doorlopen te worden”, gaat dochter Eveline Moortgat, die sinds april 2021 het bestuurdersteam vervoegd heeft, verder. “We investeren ook in training, evaluatie en ondersteuning van onze medewerkers. Vandaag meer dan ooit is de jobmarkt een echte ‘war for talent’ geworden: gemotiveerde en talentvolle werknemers zijn zeer gegeerd in deze huidige economie. We willen onze medewerkers enthousiast houden. Een medewerker die zich goed voelt in het bedrijf: dat uit zich in de prestaties op de werkvloer en tevens in de vermindering van het personeelsverloop.”

 

Milieubewust en duurzaam

Metalon wil zijn dienstverlening op een zo milieubewust mogelijke manier uitvoeren. Hoewel het zelf geen productiebedrijf is, denken ze wel mee met hun klanten om minder afval te creëren en een lager verbruik van energie te bekomen.

Zelf maakt Metalon gebruik van ledverlichting op basis van bewegingssensoren, schakelen ze machines uit wanneer deze niet in gebruik zijn en is er veel aandacht voor isolatie van de gebouwen. De verwarming van de kantoren en sociale ruimtes gebeurt bovendien door middel van warmtepompen.

Binnen in de magazijnen is er onder andere geïnvesteerd in doorgedreven isolatie en gebruik van LED-verlichting.

“Op milieuvlak hebben we een doorgedreven afvalbeleid in werking gezet: alle afvalstromen worden afzonderlijk opgevangen en opgehaald door erkende afvalverwerkers. Ook onze medewerkers denken actief mee en voeren hun activiteiten zo milieu-en energiebewust mogelijk uit”, aldus Wilfried Moortgat.

“Als één van de bedrijven in het Logistiek Park Waasland zijn we ook deelnemer aan het project ‘Logigrid’ van VIL en Flux50. In samenwerking met MLSO wordt er via een Proof of Concept aangetoond hoe een Smart Microgrid kan werken in een logistieke zone, inclusief het opzetten van simulaties.”

Verspilling tegengaan

Metalon tracht ook verspilling van grondstoffen tegen te gaan. Op de eigen vestiging in Verrebroek hebben ze een omvangrijke regenwatertank geïnstalleerd zodat we regenwater optimaal kunnen bufferen en hergebruiken. Het water wordt voor verschillende toepassingen hergebruikt: onder andere voor het schoonmaken van de vloot en magazijnen, het bewateren van de groene zones en het waterverbruik van de sanitaire faciliteiten. Overtollig regenwater wordt dan weer afgevoerd in de gemeenschappelijke wadi gelegen in het Logistiek Park ten voordele van infiltratie. Het afvalwater wordt gezuiverd op de site door een innovatieve waterzuiveringsinstallatie en daarna afgevoerd in de gemeenschappelijke wadi.

De regenwatertank op de vestiging in Verrebroek.

Strijd tegen CO2

Metalon gaat tevens de strijd aan voor de vermindering van CO₂-uitstoot. Eveline Moortgat legt uit: “De heftrucks die we inzetten zijn grotendeels elektrisch. De vrachtwagens in ons wagenpark voldoen allen aan de laatste eisen inzake de Euronorm. Voor de bedienden die met een bedrijfswagen rijden, hebben we geopteerd voor hybride wagens of zelfs full electric wagens. Hiervoor zullen we binnenkort ook investeren laadpalen op onze bedrijfsparking.”

“Daarnaast hebben we voor onze werknemers ook voorzien in de mogelijkheid tot gemeenschappelijk vervoer. We werken met een aantal opstapplaatsen verspreid in het Waasland waaruit verder kan gereden worden met een minibusje. Met dit duurzaam collectief systeem verzachten we het fileleed. Voor de werknemer zelf zorgt het voor minder stress alvorens het werk aan te vangen.”

Zonnepanelen

Als kers op de taart zijn de zonnepanelen op het dak van de magazijnen in Verrebroek net in werking gesteld. Welgeteld 1.304 zonnepanelen, oftewel 1,8ha aan zonnepanelen, zorgen voor een gezamenlijk vermogen van 586.000 wattpiek. Met dit zonnepanelenveld kan Metalon voorzien in ongeveer 99% van het energieverbruik op haar vestiging.

“Op deze manier besparen we wel liefst ongeveer 280.000 kg CO² uitstoot per jaar. De zonnepanelen wekken gemiddeld evenveel energie op als er door het gebouw verbruikt wordt. Het resultaat is een energieneutraal gebouw. Onze elektrische heftrucks zullen opgeladen worden met 100% groene stroom en de stroom voor de laadpaal van de elektrische bedrijfswagens worden er mee voorzien.”

Bouw tweede vestiging

Naast onze eerste logistieke vestiging in Verrebroek is Metalon momenteel bezig aan de bouw van een tweede vestiging van 20.000m2, tevens in het Logistiek Park Waasland. Het bedrijf wil voor deze tweede logistieke hub dezelfde duurzame investeringen doen, te beginnen met de duurzame en energiezuinige technieken van het magazijngebouw en de faciliteiten.