Slagerij Dhaene Stieven (links) en zijn vader Michel Dhaene openden een slagerij in de Brusselstraat in Dendermonde. Foto: svov

Michel (58) en Stieven (32) openen slagerij: “We moeten ons wel nog de lokale specialiteiten eigen maken”

In de Brusselsestraat in Dendermonde openden vader Michel (58) en zijn zoon Stieven (32) Dhaene een slagerij. “Het was mijn droom om een eigen zaak te beginnen”, zegt Stieven, die in Mollem (Asse) woont, zijn vader komt uit Merchtem. De twee willen zich in de Ros Beiaardstad ook de lokale specialiteiten zoals kopvlees en paardenworsten eigen maken.

Een maand zijn ze open bij Slagerij Dhaene, en vader Michel en zoon Stieven hebben hun draai gevonden, in de Brusselsestraat, in het winkelhart van Dendermonde, aan het Heldenplein waar voorheen Slagerij Van Dist was.

“Ik woon in Merchtem en mijn zoon in Mollem”, zegt Michel. “Ik werkte in de sector van de binnenbeplanting voor een multinational maar heb een carrièreswitch gemaakt en in avondles de opleidingen kok en slager gevolgd.”

Eigen bereidingen

Stieven studeerde op de middelbare school al voor beenhouwer. “Ik heb aan Ter Groene Poorte gestudeerd in Brugge”, zegt hij. “Ik ging daarna aan de slag bij een slager in Merchtem en leerde er de kneepjes van het vak. We leerden in onze opleiding ook eigen bereidingen maken en ik kon achteraf nog specialiseren in vleeswarentechnieken. Na enkele jaren vond ik de tijd rijp om een eigen zaak te starten. Dat was altijd al mijn droom.”

Stieven volgde nog een specialisatie in vleesbereidingen. Foto: svov

ader en zoon zochten een geschikte locatie en vonden die in de voormalige Slagerij Van Dist. “Frank wilde stoppen en in een eerste fase lukte de overname niet, tot wij in september op de deur kwamen kloppen”, zegt Michel. “We kwamen tot een overeenkomst en die bestond er onder meer in dat Frank nog even meedraaide.”

Met passie

“Het is dan ook onze bedoeling om voort te zetten wat Frank heeft opgebouwd. Hij nam indertijd over van Theo De Smet, hier is dus al lang een beenhouwerij.”

In het pand is al jarenlang een beenhouwerij gevestigd. Foto: svov

Van Dist maakte zelf nog Dendermonds kopvlees, iets wat Stieven Dhaene ondertussen ook doet. “Natuurlijk willen we de beste producten in onze toog leggen”, zegt hij. “En in Dendermonde zijn er specialiteiten waar ik voorheen misschien niets van kende, maar die we ons eigen zullen maken. Zoals kopvlees en uiteraard paardenworsten.”

“We maken zo veel mogelijk zelf. Kwaliteit staat op nummer één. We wilden eerst en vooral goed opstarten en ik hoop dat onze klanten zullen proeven dat we ons werk met passie doen.”

Werken in de straat

Slagerij Dhaene is nog op zoek naar extra personeel. “We zijn blij met de flexi-job’ers die we hebben, we krijgen ook hulp van een oudere beenhouwer, maar er kunnen nog enkele mensen bij”, zegt Michel. “Het zal wel wat afwachten zijn met de werken aan de nutsleidingen hier in de straat. Hopelijk hebben we er niet teveel last van.”